DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Red Bull: Nem feltétel Perez második helye

Az energiaitalosok F1-es főnöke állítja: nem függ a mexikói év végi helyezésétől a 2024-es ülése. Horner továbbra is pilótája év eleji formáját hozná vissza.

Hosszú hetek, sőt hónapok óta téma folyamatosan a Formula-1-es paddockban Sergio Perez harmatos teljesítménye és emiatt kérdéses jövője. Az elmúlt időszakban már olyan vad pletykák is felmerültek, hogy a pilóta a hazai nagydíján a visszavonulását fogja bejelenteni, míg más híresztelések arról szóltak, hogy attól függ, megtarthatja-e az ülését a Red Bullnál 2024-re – amely idényre egyébként szerződése van –, hogy sikerül-e megőriznie a második helyét a világbajnoki összetettben.

Az USA Nagydíjon komoly lépést tett afelé Perez, hogy övé maradjon a vb-ezüst, hiszen Lewis Hamilton utólagos kizárása révén nem közeledett hozzá a Mercedes hétszeres világbajnoka, hanem távolodott: immár 39 pont közöttük a különbség négy fordulóval a vége előtt. Mindenesetre Christian Horner, a bikák F1-es csapatvezető állítja: amúgy sem kötik a versenyző év végi helyezéséhez a maradását.

f1-perez-redbull-austin-1



„Nincs ilyen előzetes feltétel” – jelentette ki Horner, akit a Motorsport.com szakportál idézett. „Még soha nem végeztünk az első és második helyen a pilóták világbajnokságában. Hoztunk néhány első és harmadik helyet Sebastian és Mark idején, valamint tavaly is elértük azt Maxszal és Checóval.”

„Szóval ezzel az autóval és egy ilyen szezonban fantasztikus lenne első és második helyen végeznünk. De nincs előzetes feltétel Checo számára, hogy másodikként kell zárnia, különben nem vezetheti az autónkat jövőre. Nem is beszéltünk ilyesmiről.”

A Helmut Markóval szemben Perezről a legtöbbször támogató hangnemben megszólaló Horner újfent hangsúlyozta, hogy a céljuk az, hogy a mexikói újra a 2023-as évad elején látott formában vezessen: „Ismerjük Checót. Ha megnézzük Checo teljesítményeit a szezon első szakaszában: Bahreinben nagyon-nagyon szoros volt Maxszal. Szaúd-Arábiában remek versenyt futottak és igen keményen hajtották egymást, apró különbségek voltak közöttük. Azerbajdzsánban megnyerte a sprintet és a nagydíjat is.”

f1-perez-redbull-austin-2

„Ezek azok a teljesítmények, amelyekre tudjuk, hogy képes. Úgy vélem, csak újra ebbe az állapotba kell hoznunk, hogy ismét ki tudja hozni magából a legtöbbet és visszatérjenek ezek a teljesítmények.”

 

De mi lesz a 2025-ös F1-es üléssel?

Horner szavai alapján tehát Perez jövő évi helye nincs veszélyben a Red Bullnál, a 2025-ös szerződés azonban már egészen más tészta. A sajtóhírekben folyamatosan felmerül Daniel Ricciardo és Liam Lawson neve is, sőt a csapatfőnök korábban azt is elmondta, hogy adott esetben a saját kötelékeiken kívül is nézelődhetnek – ennek kapcsán a legtöbbször Lando Norris neve szokott előkerülni, akinek 2025 végéig van kontraktusa a McLarennél.

Horner azt ismét elmondta, hogy rengeteg opciójuk lehet 2025-re, éppen ezért nem is akarnak sietni a döntéssel: „Nyilvánvalóan nem vagyunk híján a lehetőségeknek. Természetesen még rengeteg időnk van ezt megvizsgálni és elemezni, de számos tényezőt figyelembe kell venni ennél.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: