DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Négy csapatot is beidézett az FIA a Haas-ügyben

Az amerikai istálló mellett a Red Bull, a Williams és az Aston Martin egy-egy képviselőjét is meghallgatják szerdán az F1-es USA Nagydíjat érintő felülvizsgálati kérelem kapcsán.

A Sao Pauló-i Nagydíj szombatján látott napvilágot a hír, miszerint a Haas felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a két héttel korábbi austini futam végeredményével kapcsolatban. Az amerikai gárda azért folyamodott ehhez, mivel úgy érzik, számos négykerekes pályaelhagyás büntetlenül maradt a Formula-1-es USA Nagydíj vasárnapi versenyén.

haas-austin-2



Az FIA most hivatalosan is megerősítette a felülvizsgálati kérelem tényét, egyúttal néhány részlet is fény derült annak kapcsán, mikor és kikkel tárgyalják meg az ügyet. A Nemzetközi Automobil Szövetség ugyanis a Haas mellett a Williams, az Aston Martin és a Red Bull egy-egy képviselőjét is beidézte a szerdai, online tartandó meghallgatásra, amelyre közép-európai idő szerint 15 órakor kerül sor.

Persze nem hasraütésszerűen választották ki a csapatokat, hiszen a Haas éppen az ő versenyzőik kapcsán vetette fel a büntetlenül maradt kihágások lehetőségét. Mint arról korábbi cikkünkben is írtunk, az egész ügy annak kapcsán pattant ki még néhány nappal a texasi futam után, hogy Sergio Perez fedélzeti kamerás felvételei alapján úgy tűnt, hogy a mexikói számos alkalommal négy kerékkel elhagyta a pályát a 6-os kanyarban.

haas-austin-4

Alexander Albon volt egyébként az egyetlen, akit az USA Nagydíjon büntettek pályalevágásért, sőt a felügyelők további potenciális kihágásokat is vizsgáltak, ám arra jutottak, hogy az említett 6-os kanyarban elhelyezett kamerák képei nem elégségesek ahhoz, hogy perdöntő bizonyítékkal szolgáljanak. Ezt nem fogadta el a Haas.

Az idézések is kihangsúlyozzák, amiről mi is írtunk korábban: a felülvizsgálati kérelmet benyújtó istállónak „új, releváns és jelentős” bizonyítékkal kell szolgálnia ahhoz, hogy egyáltalán újranyissák az ügyet. Emiatt áll majd két részből a szerdai meghallgatás, hiszen elsőként arról döntenek a stewardok, hogy a Haas által prezentált bizonyítékok – amelyek sajtóhírek szerint különböző onboard videók lehetnek – megfelelnek-e a három kritériumnak, s amennyiben igen, akkor jöhet a második rész, azaz a konkrét ügy újravizsgálása. Ám mint írtuk, a belső kamerás felvételek önmagukban még aligha lesznek elegendők ehhez.

Amennyiben mégis sikerrel járna a Haas, úgy alaposan felkavarodna az USA Nagydíj végeredménye – ennek részleteiről itt írtunk bővebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: