DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

F1-es Mexikóvárosi Nagydíj: A rajtrács

Az élmezőnyt érintő büntetések nélkül is kusza a Formula-1-es rajtsorrend: két Ferrari az első sorban, AlphaTauri a negyedik helyen, McLaren a mezőny végén.

A 2023-as szezonban hatodszor pole-pozícióban egy Ferrari: az olaszok erőssége az időmérő idén, de Mexikóban abszolút nem volt benne a pakliban a Scuderia-siker, a Q3-ban egy váratlan robbantással szerezte meg Charles Leclerc az első, Carlos Sainz pedig a második rajtkockát. Max Verstappen egy tized hátránnyal a harmadik rajthelyre szorult, a másik nagy meglepetést szállítva pedig Daniel Ricciardo negyedik rajtkockát szerzett az AlphaTaurival – de az Alfa Romeo is felülmúlta a várakozásokat az ötödik rajtsor megszerzésével.

A csalódott versenyzők közé tartozik Sergio Perez hazai közönség előtt az ötödik hellyel – a szintén harmadik sorba kvalifikált Lewis Hamilton sem elégedett, és akkor mit mondjunk a Q3-ban kieső Lando Norrisra, aki négy nagydíjat felölelő dobogós sorozata után a 18. rajthelyről kezd.



Számos versenyzőt vizsgáltak az időmérőt követően: Verstappent, Russellt és Alonsót felmentették a bokszutcai feltartás alól, Hamiltont pedig a sárga zászlós incidens miatt. Egyedül Logan Sargeant kapott rajtbüntetést, mivel a sárga zászlós figyelmeztetés alatt előzött a pályán. A tíz rajthelyes büntetés azonban semmin sem változtat, hiszen köridő nélkül eleve utolsó helyet szerzett csak az időmérőn – legfeljebb a két büntetőpont fáj neki.

A másik büntetett versenyző Yuki Tsunoda volt, aki motorcseréjét követően tudta, hogy a sor végéről kell rajtolni az időmérő eredményétől függetlenül – amelyen a 15. helyet szerezte meg. Tsunoda végül Sargeant elől kezd, mégpedig azért, mert köridő nélkül az amerikai formálisan csak a stewardok engedélyével rajtolhat el a futamon a 107 %-os szabály értelmében: ilyenkor őt teszik utoljára a rajtrács végére.

Frissítve: Lance Stroll az autóján parc fermé hatálya alatt végzett módosítások miatt a bokszból kezdi meg a Mexikóvárosi Nagydíjat.

Az F1-es Mexikóvárosi Nagydíj rajtrácsa:

1 Charles Leclerc    
  Ferrari    
    2 Carlos Sainz
      Ferrari
3 Max Verstappen    
  Red Bull    
    4 Daniel Ricciardo
      AlphaTauri
5 Sergio Perez    
  Red Bull    
    6 Lewis Hamilton
      Mercedes
7 Oscar Piastri    
  McLaren    
    8 George Russell
      Mercedes
9 Valtteri Bottas    
  Alfa Romeo    
    10 Guanyu Zhou
      Alfa Romeo
11 Pierre Gasly    
  Alpine    
    12 Nico Hülkenberg
      Haas
13 Fernando Alonso    
  Aston Martin    
    14 Alexander Albon
      Williams
15 Esteban Ocon    
  Alpine    
    16 Kevin Magnussen
      Haas
17 Lando Norris    
  McLaren    
    18 Yuki Tsunoda *
      AlphaTauri
 19 Logan Sargeant *    
  Williams    

* rajtbüntetés

Bokszból rajtol:

Lance Stroll
Aston Martin

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: