DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Majd belehaltam, hogy Oscar nem versenyzett” – Webber

Oscar Piastri menedzserét, Mark Webbert megviselte a 2022-es év, amikor versenyülés nélkül maradt a tehetséges ausztrál pilóta.

Jelenleg első szezonját tölti a Formula-1-ben Oscar Piastri, aki végigjárta az Alpine akadémiáját, majd tavaly mondhatni botrányos körülmények között hagyta el a francia alakulatot – Fernando Alonsóval együtt, aki eldöntötte az első dominót az átigazolási piacon.

Menedzsere, Mark Webber – aki kilenc futamgyőzelemig jutott a Red Bull csapatával – a Viaplaynek mesélt arról, miként élték meg a 2022-es hiátust és azt, amikor felcsillant a lehetőség, hogy kitúrják Ricciardót Wokingból.

Webber majdnem belehalt

„Ez volt az egyetlen lehetőségünk. Nem volt túl hízelgő a lehetőség, ahol kiköthetett volna azt követően, hogy tavaly nem is versenyzett” – utalt minden bizonnyal arra Webber, hogy az Alpine a Williamshez ültette volna be kegyeltjét, Nicholas Latifi helyére.



„Rendkívül frusztrál és ideges voltam amiatt, hogy tavaly nem volt ülése, majd bele haltam, hogy nem versenyezhetett.”

Piastri óriási tehetség

Majd miután Alonso dobbantott, már jó lett volna Piastri az Alpine-nak, csakhogy ekkorra már a két ausztrál volt úgy vele, hogy ha eddig nem voltak elég jók a franciáknak, akkor bizony kerítenek maguknak egy jobb ülést a 2023-as szezonra.

„Most már mindenki láthatja, hogy miről maradtunk le tavaly. Kész röhej, hogy egy ilyen srác nem versenyzett, és ez felemésztett belülről. A McLaren viszont nagyszerű volt végig. A legfelső szinttől kezdve, a részvényeseken át mindenki minden követ megmozgatott, hogy megszerezzék Oscart. Most pedig van két nagyszerű pilótájuk.”

Az első győzelem már megvan

A katari sprinten a pole-pozícióból rajtolhatott Oscar Piastri, akit ugyan a lágy gumiko rajtoló george Russell megelőzött a verseny korai szakaszában, az ausztrál végül magabiztosan nyerte meg élete első F1-es versenyét.

„Nem volt könnyű dolga, hiszen sokaknak törölték a körét, de hideg fejjel vezetett, és megcsinálta” – méltatta pilótáját Webber. „Aztán az újraindításoknál is nagyszerűen reagált és védekezett a jobban tapadó abroncsokon lévő versenytársai ellen.”

„Oscar nagyon könnyen alkalmazkodik, ezt láthattuk már idén, hiszen sok esős időmérő vagy verseny volt már. Erős volt Spában az esőben, jól ment az utcai pályákon és a forróság sem zavarja. A versenytempót illetően van még min dolgoznunk, de az egykörös tempója rendkívül biztató.”

Az ausztrál versenyző jelenleg a kilencedik helyen áll a világbajnoki pontversenyben, ahonnan már előre és hátra is nehéz lesz elmozdulnia a hátralévő öt hétvégén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: