DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Reagált a pletykákra a McLaren és a Toyota

Egy szokatlan igazolás és az elnöki jelenlét vad pletykákat indított be az F1-ben – most a felek tisztázták, miről szól a megállapodás.

Érdekes pletykák terjedtek a múlt héten a paddockban a Formula-1-es Japán Nagydíjon. Mindennek az alapját az adta, hogy a McLaren némileg váratlan bejelentést tett azzal, hogy leszerződtette a Toyota gyári endurance-világbajnoki pilótáját, Ryo Hirakawát tesztpilótának. A megállapodás értelmében a Le Mans-győztes japán csatlakozik a wokingiak szimulátoros programjához, valamint tesztlehetőséget is kap a 2021-es F1-es versenygép volánjánál.

f1-hirakawa-mclaren



Már ez elindította azokat a találgatásokat, hogy szorosabbra fűzheti kapcsolatát a McLaren és a Toyota, amely között eleve megvolt az együttműködés az által, hogy előbbi istálló sokáig a japánok egykori szélcsatornáját használták. Ha pedig mindez nem lett volna elegendő, további olajat öntött a tűzre, hogy Suzukában jelen volt a Toyota elnöke, Akio Toyoda is.

Egyesek odáig mentek, hogy mindez akár annak is az előszele lehet, hogy a Toyota fontolgatja az F1-be való visszatérést motorszállítóként. A Toyota Gazoo Racingnél tanácsadói szerepkört betöltő korábbi versenyző, Kazuki Nakajima ugyanakkor ezt határozottan cáfolta – legalábbis egyelőre:

„Jelenleg ez egy egyértelmű nem. Ez a megállapodás pusztán a versenyzőre fókuszál. Pillanatnyilag ennek semmi köze ehhez. Tudom persze, hogy lehet gondolkodni rajta és vannak pletykák. De egyértelműen kimondhatom, hogy nem, nincs köze hozzá. A jövőt illetően pedig sosem lehet tudni.”

f1-mclaren-toyota

A McLaren is magyarázatot adott

A Toyota visszatérése tehát egyelőre nincs terítéken, ugyanakkor azt nem tagadták a felek, hogy együttműködhetnek egymással. A McLaren csapatfőnöke, Andrea Stella a Motorsport.com portálnak magyarázta el Hirakawa szerződtetésének hátterét és okait:

„Ennek egy eleme, hogy azzal, hogy elindítottuk a pilótanevelő programunkat, sokan kopogtatnak az ajtón. Aktívan keressük a tehetségeket, de kapunk érdeklődéseket másoktól is, hogy csatlakoznának, am jó. Ez azt mutatja, hogy van hitelességünk ilyen tekintetben. Úgyhogy nyilván izgatottak vagyunk, hogy Ryo és a Toyota csatlakozni akart hozzánk a pilótanevelő programunkat illetően.”

„Mi pedig előnyt kovácsolhatunk abból, hogy hozzáadtuk őt is a tartalékversenyzőink sorához. De ez nem csak magáról a pilótáról szól: érdeklődünk az iránt is, hogy megosszuk egymással, hogyan birkózunk meg a teljesítménnyel, a pilótaneveléssel. Úgyhogy bizonyos értelemben szélesíteni akartuk a látókörünket” – fogalmazott Stella.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: