DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. június 1. szombat
F1

Szörnyen túlmelegednek a Ferrarik gumijai

Csupán a második-harmadik sor jutott a Ferrariknak a Japán Nagydíj időmérőjén. Az olaszok pilótáinak az abroncsok túlmelegedésével gyűlt meg igazán a bajuk egy körön.

A rendkívül erősen sikerült szingapúri versenyhétvége után Suzukában úgy tűnik, visszaesett kissé a Ferrari. A Japán Nagydíj időmérőjén Charles Leclerc a negyedik, Carlos Sainz pedig a hatodik leggyorsabb időt futották, a futamon pedig nem számítanak arra, hogy a közvetlenül előttük végző McLarenekkel fel tudják majd venni a versenyt.

„Őrület” – mondta Leclerc az időmérő után arra reagálva, milyen sok választotta őt el a pole-pozíciós időtől. „Az első szabadedzés óta láttuk, hogy a Red Bullok nagyon erősek itt, úgyhogy elég sok dolgunk van holnapig. Főleg az első szektort kell megvizsgálnunk, hiszen a legtöbb időt ott veszítjük el egy kör alatt. Az utolsó próbálkozásomon nagyon jó első szektort produkáltam, és még így is jócskán le voltunk maradva. A McLarenek ellen holnap csak a rajtnál vagy a stratégia segítségével lehet esélyünk, hiszen nagyon gyorsak az egyenesben.”

A monacói versenyző az időmérő után arra panaszkodott, hogy csapata rendkívül küszködött az abroncsok túlmelegedésével a gyorskörök során, a gumikopás pedig a holnapi futamon is problémát jelenthet az olaszoknak: "A gumik túlmelegedése nagyon-nagyon rossz. Hasonlóan rossz a helyzet, mint Szingapúrban, csak itt a hosszú, gyors kanyarok miatt nehezebb a gumikat megóvni. Arra számítok, hogy a verseny leginkább az abroncsok menedzseléséről fog nekünk szólni."



Csapattársának, Carlos Sainznak emellett a megfelelő beállítás megtalálásával is akadt problémája a kvalifikáció előtt.

„Tudtuk, hogy ez a pálya nem igazán fog kedvezni nekünk a gyors, hosszú kanyarokkal és az erős széllel, mint ahogy azt ma is tapasztaltuk. Megpróbáltunk máshogy hozzáállni az autóhoz, változtatni az egyensúlyán, kipróbáltunk különféle beállításokat. Az időmérő előtt aztán láttam, hogy ezek nem igazán működnek, úgyhogy visszatértünk a megszokottabb beállításokhoz, ez pedig kissé belekavart a kvalifikációra való felkészülésembe és összességében az egész hétvégémbe. Most már teljesen a futamra koncentrálunk, többet ma úgysem tehettünk volna, hiszen a Red Bullok és a McLarenek rendkívül erősnek tűntek” – értékelt Sainz.

Az egy körön remeklő McLareneket a spanyol is a Ferrari elé várja vasárnap: „Arra számítok, hogy a McLarenek holnap is egy tizeddel gyorsabbak lesznek nálunk, ami az egész versenytávot tekintve körönként elég sok idő.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: