DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 7. kedd
F1

Verstappen az élen, Leclerc és Norris mögötte a második edzésen

Max Verstappen zárta az élen az F1-es Japán Nagydíj pénteki napját, de több csapat is elégedett lehet – míg Sergio Perez egy másodpercet kapott.

Szorosabb képet mutatott az F1-es Japán Nagydíj második szabadedzése az elsőhöz képest, amikor Max Verstappen jelentős előnnyel nőtt a teljes mezőny fölé. 

A második, általában valósabb helyzetet felvázoló gyakorlás során is a Red Bull világbajnoka volt a leggyorsabb, de ezúttal „csak” három tizedmásodperccel volt gyorsabb a Ferrarival magabiztosabban mozgó Charles Leclerc-nél, aki ráadásul korábban is futotta a leggyorsabb körét, mint a holland.

Verstappen már elsőre is viszonylag jó időt ment, de azt a Ferrarik és Lando Norris még megugrotta, aztán később kijött még egyszer, amire már nem érkezett válasz.

f1-verstappen-redbull-suzuka-fp2



Leclerc is jól mozgott, mögötte pedig már nagyon szorosan alakult az állás: Norris is befért fél másodpercen belülre egy még korábbi körrel, tőle nem egészen egy tizeddel maradt el a Leclerc-nél ezúttal lassabbnak bizonyuló Carlos Sainz, de ott volt a sarkában George Russell a Mercedesszel, és még az Aston Martin (Fernando Alonsóval), valamint a Williams (Alexander Albonnal) is egészen biztató tempót mutatott.

Nem tudott gyors lenni egy körön Lewis Hamilton: a Mercedes hétszeres világbajnoka megküzdött a gumik felmelegítésével, és az egyetlen érdemi lágygumis próbálkozása nem sikerült vállalhatóra, csak a 14. helyre lett elég az az idő, fél másodperccel Russell mögé.

Szintén csalódást keltő teljesítményt nyújtott Sergio Perez, aki erre az edzésre már megkapta az új padlólemezt, de így is egy másodpercet kapott Verstappentől, és csak a kilencedik helyre hozta be a másik RB19-est – iszonyatosan nagy a hátránya péntek este, mindkét gyakorláson más ligában autózott, mint Verstappen, bár a csapat tájékoztatása szerint a programjaik között is volt különbség.

Oscar Piastrinak sem adta ki az az egy gyorskör-próbálkozás, kapott fél másodpercet Norristól, Lance Stroll csak két tizeddel maradt el Alonsótól, Liam Lawson pedig pár századdal, de ezúttal befért Yuki Tsunoda elé – a gyengén teljesítő csapattársak közé viszont fel kell írnunk Logan Sargeant nevét, aki utolsó lett azzal a Williamsszel, amivel Albon hetedik, és nyolc tized volt közöttük a különbség.

Említsük még meg az Alpine-t, amely az első gyakorláson sem találta a tempót, és ezúttal is alulteljesített: nem fért be a top tízbe sem Gasly, sem Ocon, előbbi egyenesen a 19. helyen zárta a pénteket, és még Valtteri Bottas is megelőzte őket az Alfa Romeóval. Gasly aztán a hajrában feltette a pontot az i-re: ugyan technikai hibát és vezetői bakit sem láttunk addig egész nap, az FP2 vége előtti két perccel falba tette és összetörte az autót, amivel előidézett egy piros zászlót.

 

Hogyan zárhatjuk a pénteki napot Suzukában?

Összességében azt mondhatjuk a pénteki nap végén, hogy Verstappen visszatalált a Szingapúr előtti formájához és ismét előnyben van a mezőnnyel szemben, mögötte egyelőre a Ferrari és a McLaren tűnik versenyképesnek, de a Mercedesben is rejtőzhet még potenciál, és az Aston Martin, valamint a Williams is elégedett lehet egyelőre – ellentétben az Alpine-nal és Perezzel.

A különbségek az autók között nem tűnnek nagynak, az első edzéshez képest mindenképpen szűkült az olló, éppen ezért nagyon nehéz megmondani, hogy mi várható holnap, sok múlik azon, hogy éjszaka ki mennyit talál még a beállításokban.

A versenyszimulációkról túl sokat egyelőre nem tudunk, csak annyi derült ki, hogy a lágy gumi minden autón nagyon hamar elfogyott, nem tűnik ideális versenyabroncsnak vasárnapra.

 

Az F1-es Japán Nagydíj második szabadedzésének végeredménye:

1. Max Verstappen Red Bull 1:30,688
2. Charles Leclerc Ferrari +0,320
3. Lando Norris McLaren +0,464
4. Carlos Sainz Ferrari +0,549
5. George Russell Mercedes +0,640
6. Fernando Alonso Aston Martin +0,804
7. Alexander Albon Williams +0,867
8. Oscar Piastri McLaren +0,974
9. Sergio Perez Red Bull +1,022
10. Valtteri Bottas Alfa Romeo +1,051
11. Lance Stroll Aston Martin +1,083
12. Esteban Ocon Alpine +1,106
13. Nico Hülkenberg Haas +1,109
14. Lewis Hamilton Mercedes +1,141
15. Liam Lawson AlphaTauri +1,453
16. Guanyu Zhou Alfa Romeo +1,477
17. Kevin Magnussen Haas +1,481
18. Yuki Tsunoda AlphaTauri +1,490
19. Pierre Gasly Alpine +1,491
20. Logan Sargeant Williams +1,632
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: