DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Tsunoda szerint három ülés kéne csapatánál

Yuki Tsunoda jövője biztosnak tűnik az AlphaTaurinál, az viszont még kérdéses, ki lesz a csapattársa 2024-ben. A japán pilóta maga sem tudott választani a két opció között.

Az AlphaTaurira terelődött a reflektorfény az elmúlt hetekben, miután Liam Lawson nagyszerű beugrását követően immár három jelölt van az olasz istálló két ülésére 2024-ben. A Holland Nagydíj előtti szabadedzésen kéztörést szenvedő Daniel Ricciardo még mindig jó eséllyel pályázik a Red Bull testvércsapatának egyik ülésére kihagyásától függetlenül, valamint arról is szólnak a hírek, hogy Yuki Tsunoda pozíciója is biztos a következő szezonra. A jelenlegi szóbeszédek szerint Liam Lawson így ülés nélkül maradhat 2024-re, és maradna a Red Bull tartalékpilótája.

Hazai versenye előtti sajtótájékoztatón arról kérdezték Tsunodát, kit vizionál csapattársaként a jövő évre.

„Őszintén szólva nem tudom, mindkét perspektívának van pozitív oldala” – mondta a japán a Lawson-Ricciardo-kérdésről. „Daniel egyértelműen több tapasztalatot hoz magával a csapathoz, jó visszajelzéseket tud adni és jó viszonyítási alapként szolgál. Részletekben tud beszélni az autó viselkedéséről, úgyhogy nagy segítség a mérnököknek. Kedvelik őt, leginkább azért, ahogyan beszél és segít az autó fejlesztésének terén. Szóval, ha a csapat tovább akarja fejleszteni az autót, hogy versenyképesebb legyen, akkor Daniel a válaszom.”

Tsunoda azonban ideiglenes kollégájáról is elismerően beszélt, aki erős bemutatkozó futamokon van túl, Szingapúrban pedig a kilencedik helyen végzett, ami az AlphaTauri idei legjobb eredményének számít.



„Liam rögtön az első néhány futamán megmutatta, hogy tudja hozni a jó eredményeket és még mindig fejlődik. Ha a teljesítményt nézzük, Daniellel mindössze két versenyt teljesítettem, és akkor nem volt igazán jó helyzetben az AlphaTauri. Az elmúlt két futamon Monzában és Szingapúrban azonban, amikor Liam megérkezett az F1-be, az autó igazán jó volt. A megfelelő időben érkezett, emellett viszont egyértelműen jó munkát végzett” – vélekedett a japán.

A német Auto Motor und Sport szaklap szerint Tsunoda jövője az istállónál biztosnak tűnik, akár már ezen a hétvégén be is jelenthetik maradását. A másik ülés sorsa viszont még kérdéses, Tsunoda sem tudott dönteni az ausztrál és az új-zélandi között.

„Az AlphaTauriról tudjuk, hogy egy junior csapat, de ha jobban belegondolunk, az eredményeket tekintve sok rizikó van ebben a döntésben. Attól függ, mit gondol a csapat. Ha jó eredményeket szeretnének, Danielnek talán egy picit könnyebb lenne kipréselni az autóból őket a tapasztalata miatt. De Liam is képes lenne rá. Ő a csapat idei legjobb pontszerzője, kilencedik lett. Ez még nekem sem sikerült.”

„Félek kimondani. Inkább meg is állok itt. Talán Liam és Daniel is, három ülés kell” – zárt viccesen Tsunoda.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: