DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Senkit sem érdekelnek a feltartások, keményebb büntetések kellenek”

Keményen beleszállt az ellenfelek F1-es időmérőkön tanúsított magatartásába Lando Norris, de nem csak ő követel keményebb fellépést és következetességet.

Kisebb vitát generált a múlt hétvégi Formula-1-es Szingapúri Nagydíjon, hogy bár Max Verstappent három feltartásos incidens kapcsán is vizsgálták, végül megúszta két megrovással a történteket. A világbajnok egyfelől Yuki Tsunodát tartotta fel, aki ki is esett a Q2-ben, másfelől Logan Sargeant kapcsán is vizsgálták – ez esetben felmentették a hollandot –, harmadrészt a Q1 elején hosszú másodperceken állt a bokszutcában is, miközben mögötte feltorlódott a sor.

A téma előkerült a csütörtöki suzukai sajtótájékoztatókon is, ahol azt kérdezték a jelenlévő versenyzőktől, hogy meglepte-e őket a korábbi három- vagy sokszor több rajthelyes büntetések fényében, hogy Verstappen csak megrovást kapott. A legkeményebb kritikát Lando Norris fogalmazta meg nem is csak a címvédő, hanem a komplett mezőny viselkedése kapcsán:

f1-norris-mclaren-suzuka-day0



„Nem akarok túl sokat mondani erről, mert csak vitát generálnék, de úgy gondolom, hogy másnak a blokkolása a pályán büntetést érdemelt volna. Blokkolt valakit, és ez nem csak a csapaton múlik. Tudom, hogy végül a csapat kapott bírságot, de a versenyző dolga is lenne az, hogy belenéz a tükrébe. Semmi mást nem kell csinálnod az egész kör alatt, mint a tükrödet figyelni. És úgy fest, sokaknak nehezen megy ez.”

„Úgy gondolom, keményebb büntetéseket kellene adni feltartásért, mert nagyon sokan csinálják. Tönkreteszik a körödet, az időmérődet. Yuki kiesett a kvalifikációról emiatt, pedig első volt a Q1-ben. Úgy tűnik, senkit sem érdekel ez eléggé, és sokszor történt meg ez ebben a szezon, velem is néhányszor, különösen bizonyos csapatokkal, de akkor is a versenyzőn is múlik, hogy figyelje a tükrét.”

„Nincs más dolguk ezen meg a visszatöltő gomb megnyomásán kívül, mégis sokaknak nem megy, ami meglepő a Formula-1-ben. Aztán lehet, hogy ezen a hétvégén meg én tartok fel valakit és ostobának fogok tűnni” – tette hozzá a McLaren pilótája.

 

Ismét következetességet kérnek az F1-esek

Az ügy kapcsán Lewis Hamilton csak annyit mondott, hogy bár nem látta a pályán történt feltartásokat, folyamatosan dolgoznak az FIA-val azon, hogy következetesek legyenek a szankciók. Charles Leclerc ellenben kimondta, hogy meglepte, hogy büntetlenül maradt a Red Bull-os megmozdulása:

f1-hamilton-suzuka-day0

„Különösen az, ami a bokszutcában történt, mert ez megnyitja a lehetőséget, hogy nagyon rossz dolgok történjenek a jövőben” – nyilatkozta a monacói ferraris. „De ahogy Lewis mondta, ez egy folyamatos nyílt párbeszéd az FIA-val, ahol megpróbáljuk elmagyarázni nekik, mi a mi álláspontunk és hogyan lehetne fejlődni.”

Természetesen magát Verstappent is megkérdezték a történtekről Japánban: „Minden egyes eset más. Csak azt mondhatom Szingapúrról, hogy elmagyaráztam, mi történt az autóban ülve, milyen információkat adtak nekem, és csak ennyit tehetek. Utána a stewardok feladata, hogy döntést hozzanak” – felelte szűkszavúan a regnáló világbajnok.

A következetesség kapcsán némileg más álláspontra helyezkedett Alexander Albon, aki a Sergio Perezzel a futamon történt ütközésüket hozta fel példaként: „Vegyük például az én incidensemet Checóval, amiért öt másodpercet kapott. Ez összhangban van minden mással, de tényleg igazságos? Talán nem. Szóval szerintem bizonyos mértékig kell rugalmasság ebbe.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: