DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Vasseur „több mint büszke” a Ferrari munkájára

Elképesztő utat járt be az F1-es szezon eleji szenvedés óta a Scuderia – idén kinevezett főnökük számára érzelmes pillanat volt az első győzelem.

Carlos Sainz és a Ferrari törte meg a Red Bull veretlenségi sorozatát a 2023-as Formula-1-es szezonban: a spanyol pilóta okos és taktikus versenyzéssel, a pole-ból indulva győzött a vasárnapi Szingapúri Nagydíjon.

A hajrában elsősorban a frissebb és lágyabb gumikon rohamozó Mercedesek voltak veszélyesek a vörösök diadalára, Sainz azonban zseniális taktikával – a második Lando Norrisnak szándékosan DRS-nyitási lehetőséget adva – védekezett George Russellék ellen.

f1-vasseur-ferrari-szingapur-podium-2



A szoros végjáték ellenére a Ferrarival és egész F1-es karrierje során csapatvezetőként először diadalmaskodó Frederic Vasseur saját bevallása szerint nem izgulta túl a befutót:

„Hogy őszinte legyek, furcsa érzés volt számomra a bokszfalon ülve, mert nem igazán stresszeltem az utolsó néhány körben. Igazából jobban izgultam, amikor a verseny után újranéztem az utolsó köröket, mint a futam közben. Carlos tényleg irányítása alatt tartotta a helyzetet” – idézi Vasseur szavait a RaceFans.net portál.

 

Büszke a Ferrari az F1-es főnök

Vasseurnek a 159. csapatfőnökként eltöltött Formula-1-es nagydíján jött össze az első diadal, emiatt értelemszerűen a dobogó érzelmes pillanat volt számára – ám szerinte ennél is fontosabb az az út, amelyet a maranellói istálló bejárt az évad eleji küszködésük óta:

„Nyilvánvaló, hogy a dobogó kicsit érzelmes volt, hiszen ez volt az első. De ekkor inkább arra gondoltam, mit csináltunk Dzsidda óta.”

f1-vasseur-ferrari-szingapur-podium-1

„Dzsidda egy kemény hétvége volt számunkra, de szépen felzárkóztunk azóta. Szép csapatmunka volt. Úgy vélem, lépésről lépésre építettük az önbizalmunkat és a tempónkat, és több mint büszke vagyok arra a munkára, amit a gyárban és a csapatban dolgozók végeztek.”

Vasseur a felépített önbizalom kapcsán azt is hozzátette: bár a nyári szünetet követő első futamon, Zandvoortban szintén szenvedtek, ám ennek ellenére ott értettek meg valamit a beállítások kapcsán, amelynek köszönhetően Monzában és Szingapúrban is az első szabadedzéstől kezdve sokkal magabiztosabban viselkedett az autó a pályán.

A csapatvezető ezen belül is kiemelte Sainz produkcióját, hiszen szintén segített nekik az, hogy a spanyol az első körtől kezdve végig gyors volt az utcai helyszínen. Arról, hogy Sainz utóbbi futamokon nyújtott teljesítménye akár a Ferrari F1-es vezérpilótájává is teheti őt, Formula Plusz rovatunkban megjelent cikkünkben írtunk bővebben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: