DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 7. vasárnap
F1

Ricciardo ott lesz Szingapúrban, de nem nyilatkozik

A hétvégi F1-es nagydíjon is Lawson ül az AlphaTauriba, életében először vezet az utcai pályán. A sérült Ricciardo szintén elutazik, a mérnöki csapatot fogja segíteni.

A Szingapúri Nagydíj előtti szerdán az AlphaTauri kiküldte menetrend szerinti versenybeharangozó sajtóközleményét, benne a hétvégén induló két versenyző, Yuki Tsunoda és Liam Lawson szokásos nyilatkozatával. Ezek a sajtóközlemények nem feltétlenül a legérdekesebbek hírérték szempontjából, de a csapat elrejtett benne egy érdekes részletet.

A közlemény legutolsó bekezdésére hagyták két sor terjedelemben a hírt: a sérült Daniel Ricciardo is jelen lesz Szingapúrban a csapattal – „mérnöki célú” feladatokkal bízzák meg. A hírlevél hozzáteszi, ez azt jelenti, hogy az ausztrál nem vesz részt média- és PR-eseményeken a nagydíjhétvége folyamán.

 



Ricciardo a Holland Nagydíj második szabadedzésén történt balesetben szenvedett kézközépcsonttörést, amelyet követően műtétre is szükség volt. Az már Monzában biztosnak tűnt, hogy Szingapúrt kihagyja, a visszatérés valószínű helyszínének a Katari Nagydíjat nevezte Christian Horner. Egyelőre azonban arról nincs hivatalos megerősítés, a jövő hétvégi japán versenyen ki vezeti az AlphaTaurit.

Az apja sosem vitte el Lawsont Szingapúrba

Hétvégén tehát harmadik Formula-1-es nagydíján is rajthoz állhat Liam Lawson, aki a szóban forgó sajtóközleményben megosztott egy kedves történetet arról, hogy gyerekként többször is megígérték neki, megnézheti élőben a Szingapúri Nagydíjat, de erre sosem került sor.

„Gyerekkoromban ez volt a kedvenc pályám, talán azért, mert éjszakai futam volt, és nagyon jól nézett ki. A Forma-1-es játékokban állandóan ezzel játszottam. Igazából apám minden évben megígérte, hogy elvisz a Szingapúri Nagydíjra, de végül sosem mentünk. Most velem fog jönni a hétvégén, szóval a végén én viszem el őt!” – mondta az Új-Zélandon felnőtt versenyző: szülőhazájához Ausztrálián kívül Szingapúr a legközelebbi nagydíjhelyszín.

 

Lawson elmondta még, tavaly tartalékpilótaként eljutott Szingapúrba, de még sosem vezetett a pályán – amely egy kivett szakasz miatt 2023-ban nagyjából húsz másodperccel rövidül –, csak szimulátorban használta, az utcai versenypályákat azonban nagyon nehéz virtuálisan reprodukálni. Az újonc taktikája az lesz, hogy az edzéseken minél több kört tesz meg, akárcsak Monzában, ahol működött ez a hozzáállás, hiszen az időmérőn 12., a futamon 11. helyen végzett. Elmondta még, szereti az utcai pályákat, Monaco nagy kedvence, ezért arra számít, hogy Szingapúrt is élvezni fogja.

Nagy fejlesztési csomag az AlphaTaurinál

Lawsont és Tsunodát segítheti, hogy a csapat újításokkal készül a Szingapúri Nagydíjra. Peter Bayer vezérigazgató annyit árult el a csomagról, hogy a Red Bull filozófiáját követték a mérnökök. A vezető elejtette, az Aston Martin és a McLaren javulása szintén annak volt köszönhető, hogy a Red Bullt utánozták – ezzel célzott arra, hogy Faenzában is sokat várnak az AT04 átalakulásától.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: