DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Sainz eleinte elhitte, hogy legyőzheti Verstappent

Az F1-es Olasz Nagydíj első köreiben megfordult a fejében, hogy maga mögött tarthatja a Red Bull világbajnokát – de aztán ráeszmélt, hogy túlhasználta a gumikat.

Carlos Sainz startolt a pole-pozícióból a Ferrari hazai versenyén, Monzában, s a futam első fázisában Max Verstappen több támadását is sikeresen kivédekezte. Aztán viszont a 15. körben a holland kihasználta, hogy a spanyol elfékezte magát az 1-es kanyar előtt, így utána a Curva Grandében mellé került és átvette a vezetést.

Utólag a végül Sergio Perez által is megelőzött, de Charles Leclerc-t már maga mögött tartó Sainz elismerte, hogy egy pillanatra átfutott az agyán, hogy esetleg legyőzheti a Miami óta verhetetlen Verstappent a Scuderia rajongói előtt:

f1-sainz-verstappen-redbull-monza



„Igen, a feléig” – felelte az arra irányuló kérdésre, hogy hitt-e a győzelemben a csatájuk során. „Úgy éreztem, elég jól az irányításom alatt tartom, de aztán a 10-12. környékén elkezdtem érezni, hogy a hátsó gumik kezdik nagyon megadni magukat, sokkal hamarabb, mint amire számítottam. Akkor észleltem, hogy túlságosan elhasználtam az abroncsaimat, hogy magam mögött tartsam Maxot.”

„Túlságosan elhasználtam a bal hátsó gumit, és onnantól kezdve tudtam, hogy már végig szenvedni fogok a futam hátralévő részében, hiszen valószínűleg korán kell jönnöm a bokszba, s akkor a második etapom lesz túl hosszú a kemény gumikon. Pontosan ez is történt, jó volt a megérzésem. Hogy őszinte legyek, nem számítottam ilyen kopásra, de világos volt, hogy nagyon-nagyon keményen nyomtam, hogy mögöttem tartsam őket – talán keményebben, mint kellett volna.”

Utólag persze Sainz is belátja, hogy a dobogó alsó foka volt a maximum az Olasz Nagydíjon, mivel jobbnak bizonyult a Red Bull versenytempója: „Természetesen nagyon-nagyon boldog vagyok most, hiszen egy harmadik hely a tifosi előtt a lehető legjobb. Legalábbis ezen a hétvégén, hiszen végül a Red Bull sokkal gyorsabb volt nálunk, ahogy azt vártuk is.”

„Mindent megpróbáltam, hogy magam mögött tartsam őket, különösen az első etapban Max ellen. Valószínűleg majdnem a dobogómba került ez, mert a kelleténél jobban elhasználtam a gumikat, és ez sebezhetővé tett az etapok vége felé. Folyamatosan óriási nyomás alatt voltam előbb Max, majd Checo, végül Charles által. Végül sikerült megkaparintanunk a harmadik helyet, de nagyon kemény voltam.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: