DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 8. szerda
F1

Komolyan elbeszélget pilótáival a McLaren csapatfőnöke

Elfogadhatatlannak tartja a McLaren csapatfőnöke pilótái összeérését az Olasz Nagydíjon – Andrea Stella szerint ez a magatartás nem egyezik meg az istálló mentalitásával.

Felemás érzésekkel távozhat a McLaren csapata Monzából, miután Lando Norris a nyolcadik helyen hozta be az autót, Oscar Piastri pedig egy összeérés és egy időbüntetés után csupán a 12. lett. A futam nagy részében együtt autózó papaya-páros többször is meleg helyzetbe került egymással, egy alkalommal össze is értek a fiatal csapattársak az első kanyarkombinációban. Andrea Stella csapatfőnök a futam után kijelentette: ennek sosem lett volna szabad megtörténnie.

„Sosem lenne szabad két McLarennek összeérnie, ez egyszerűen nem egyezik meg a mi mentalitásunkkal. Át fogjuk beszélni a történteket. A lényeg, hogy mindenkinek világos legyen, mit tekintünk elfogadhatónak, és mit tekintünk elfogadhatatlannak. Itt nem az érzésekről van szó. Egy pilóta számára egyértelműnek kéne lennie, hogy a csapat fontosabb, mint saját maga. Nyugodtan fogjuk megtárgyalni az esetet, és legközelebb a pilóták is másképp fognak hozzáállni egy hasonló szituációhoz” – nyilatkozta a szakember a Formula.hu jelenlétében.

A csapaton belüli koccanás azután történt, hogy a McLaren hamarabb hívta ki Norrist a kerékcseréjére, mint az előtte haladó Piastrit, aki így pont a brit után tért vissza a pályára saját kiállása után.



„Azért hívtuk ki Landót hamarabb, mert ő állt több nyomás alatt hátulról, amikor Alonso bokszolt. Mivel nem lehettünk biztosak abban, milyen gyors lesz a friss gumikon, így csak arra koncentráltunk, hogy mindkét McLaren Alonso elé jöhessen vissza a pályára” – magyarázta Stella a szokatlan döntést.

„Kemény keverékeken elhagyni a bokszot a kerékcsere után mindig trükkös dolog. Oscar természetesen egy jó pozícióba akarta visszahozni magát, de ez a hideg gumikon nehezebbnek bizonyult, mint ő azt gondolta. Tévesen ítélte meg a helyzetet, de máskor tisztában kell lennie azzal, hogy két csapattársnak nem szabad összeérnie. Ha azért történt a kontaktus, mert Oscar nyomás alatt volt amiatt, hogy Lando után hívtuk ki, akkor valamit meg kell beszélnünk. Nem lehet a személyes eredménye fontosabb, mint a csapaté.”

Az olasz csapatfőnök a történtek ellenére még mindig a csapaton belüli szabad versengést támogatja: „Szabadon versenyezhetnek, azt szeretjük látni, ha harcban vannak egymással. A mi dolgunk, hogy megszabjuk a versenyzés kereteit. Az, hogy miként maradnak ezen kereteken belül, már rajtuk múlik, az az autóban dől el.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: