DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 27. szombat
F1

„Max körül sosem hiányzott a felhajtás” – Sainz és Gasly a holland őrületről

Volt F1-es csapattársak beszéltek a Max Verstappent övező hype-ról: az érintett senkinek sem kívánja ezt a felhajtást, plusz nyomást azonban nem érez Hollandiában.

Harmadszor versenyez hazai közönség előtt Max Verstappen, ráadásul a narancsba öltözött közönség a kétszeres világbajnok eddigi pályafutása legnagyobb győzelmi szériájának részese lehet, a Holland Nagydíj megnyerésével Verstappen Alberto Ascari és Sebastian Vettel kilenc győzelemből álló sorozatát érheti utol.

Ennek apropóján Verstappen két korábbi csapattársát kérdezték meg: a múltban mekkora felhajtás övezte a hollandok nagy kedvencét?

Sainz: Kilenc éve is megvolt a felhajtás

„Ha valami sosem hiányzott Max körül, az a felhajtás” – válaszolta a Formula.hu részvételével zajló hivatalos sajtótájékoztatón a hollanddal még Toro Rossónál együtt versenyző Carlos Sainz. „Szerintem ez a hype már azelőtt megvolt, hogy bemutatkozott a Formula-1-ben, már az F3-ban nagy figyelem övezte. Aztán az első évében megérkezett és lerohanta az F1-et, és szintén nagy tábor állt mögötte.”



„Így egyáltalán nem lep meg engem, mert mindig ez volt a jellemző. Hiszen vele együtt debütáltam 2015-ben, kilenc évvel ezelőtt, pontosabban nyolc éve, ami sok idő. Mindig ezt a felhajtást tapasztaltam, és mindig meg is értettem, hiszen különleges tehetség, olyan versenyző, aki remekül teljesít a kezdet óta” – mondta a spanyol, aki ugyanezen a sajtótájékoztatón beszélt arról, Verstappen nagy szériája véget fog érni, egy ponton a Red Bull is hibázik, abban az esetben pedig ő akarja megragadni a lehetőséget a Ferrarival.

Gasly: Már a gokartban máshogy tekintettek rá

Egy másik egykori csapattárs, a Red Bullban rossz emlékű 2019-es szezonban ülő Pierre Gasly szerint a nagy figyelem nem is a Formula-3-as szezonban, hanem már azelőtt elkezdődött, amikor Max Verstappen – a korábbi F1-es Jos fiaként – gokartozott.

„Már nagyon fiatalon nyilvánvaló volt, amikor együtt gokartoztunk, a felhajtás már akkor nagyon más volt körülötte, mint bármely más versenyző körül. Szóval igen, a ranglétrán lépdelve is egyértelmű volt, hogy nagyobb figyelem összpontosult rá, a név miatt figyelték milyen a kapcsolat közted és Max közt, az eredményeket” – elevenítette fel Gasly a gokartos éveket.

„Emiatt nem ért meglepetésként, az pedig, ahogy megérkezett a Formula-1-be, majd váltott a Red Bullra, végképp gerjesztette, ami utána következett. Szerintem nem meglepetés, hol tart ma és mennyien követik, főleg Hollandiában. Kívülállóként az ország ikonjának tűnik. Ez pedig megmagyarázza, miért van tele a lelátók 99,9 %-a narancs színnel itt Zandvoortban” – mondta csütörtökön Gasly.

Verstappen nem érzi a hazai nyomást

Amikor az FIA-sajtótájékoztatón megkérdezték, milyen érzés egy ilyen hazai közönség előtt versenyezni – 105 ezer fős telt házzal gyakorlatilag mindhárom nap –, a holland kedvenc tréfálkozva válaszolt:

„Nem kívánom senkinek! Nem, igazából nagyszerű hétvége ez számomra. Őszintén nagyszerű látni a rengeteg rajongót a pálya mellett, maga a pálya pedig lenyűgöző. Ezek együtt élvezetes hétvégét adnak” – mondta Verstappen, aki nyomást azonban nem érez a zandvoorti közönség előtt.

Így ünnepelte a holland közönség egy éve Verstappen győzelmét

„Nem nehezedik a vállamra extra teher, egyszerűen csodálatos, hogy mindez lehetséges. Szerintem 10 évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy itt nagydíjat tarthatnak. Fantasztikus, hogy ez most lehetséges számunkra, és remélhetőleg folytatódni fog még jó darabig. Nekem egyszerűen csodálatos itt lenni, látni a sok rajongót, valamint egy ilyen hihetetlen pályán vezetni.”

A korábban említett kilencfutamos győzelmi széria, valamint a Red Bull már új rekordot jelentő hibátlan sorozata – a csapat 2022 végét beleszámítva zsinórban 14. alkalommal nyerhet hétvégén – sem foglalkoztatja a hollandot: ettől függetlenül persze győzni akar.

„Igazat megvallva nem gondolunk rá sokat, csak előre akarunk tekinteni és mindig a lehető legjobb autóval kiállni a pályán. De természetesen azért vagyunk itt, hogy nyerjünk, ez nem titok. Ez az egyik kedvenc helyszínem, ahol győzhetek. Természetesen különleges itt a siker és ez is a cél a hétvégén” – jelölte meg harmadik zandvoorti győzelmét Verstappen.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: