DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

„Piastri könnyűnek láttatja az F1-et”

Nem győzte dicsérni újonc pilótáját a McLaren csapatfőnöke: ők már az első tesztnap óta látják, ami a külvilágnak az utóbbi versenyeken vált egyértelművé.

Kétségkívül Oscar Piastri nyújtja eddig a legmeggyőzőbb teljesítményt a Formula-1-ben idén debütáló három újonc közül. A McLaren pilótája már harmadik futamán, a hazai Ausztrál Nagydíjon bezsebelte az első pontjait, Silverstone-ban pedig csak a számára balszerencsés időzítésű biztonsági autós fázis fosztotta meg a dobogótól. Teljes értékű pódiuma így ugyan még nincs az F1-ben, de a spái sprinten elért egy első soros indulást és egy második helyet.

Andrea Stella, a McLaren csapatvezetője ugyanakkor nem lepődött meg a már a Red Bull-lal is szóba hozott Piastri belgiumi produkcióján: „Ahol jelenleg tart, az része annak az emelkedőnek, amelyet egyből a teszt és az első versenyek kezdete óta láthattunk. Ugyanakkor egy fejlődő tendencia esetén vannak várakozások, ha pedig ezek valóra válnak, azok mindig lenyűgöznek. És Oscar esetén az az érdekes, hogy nála minden olyan könnyűnek tűnik.”

f1-piastri-mclaren-spa



Erre a könnyűnek láttatásra példa szerinte az említett sprint is, ahol a körülmények folyamatos változása közepette mérte fel jól a helyzetet Piastri, aki néhány körig vezetett is: Stella szerint a belgiumi szombaton is megmutatkozott az ausztrál nyugodt hozzáállása. A csapatvezető szerint persze a McLaren fejlődése is szerepet játszik abban, hogy a külvilág számára is láthatóvá vált az újonc remek teljesítménye:

„Biztos vagyok benne, hogy ez felgyorsította. Úgy vélem, profitált abból, hogy az autó versenyképesebbé vált, emiatt több lehetősége van megmutatni, mire képes. Ez igazából összhangban van azzal, amit az eleje óta látunk. Nem volt egyszerű beülni egy McLaren-autóba, amelyről beszéltünk, milyen problémákat okoz a pilótáknak, de úgy állt hozzá, hogy ’nem ilyen az ideális autó, amit vezetni szeretnék, de tudok alkalmazkodni és kihozom, ami elérhető’. Ez számunkra már az idény elején is látható volt, a külvilág számára kevésbé, mert az autó nem volt ütőképes.”

 

Nem is versenyzett az F1-es debütálás előtti évében

Piastri menedzsere, a többszörös F1-es nagydíjgyőztes Mark Webber szintén méltatta pártfogoltját, s egyúttal arra is rámutatott a visszavonult ausztrál, hogy a fiatal pilóta úgy érkezett meg a száguldó cirkuszba, hogy a 2021-es Formula-2-es bajnoki címe után kihagyott egy teljes évadot:

„Könnyen elfelejtjük, hogy Oscar nem versenyzett tavaly. Úgy vélem, időbe telik az évkezdet: először versenyez az F1-ben, nem olyan ez, mintha egy kihagyás után térne vissza… 15 hónapig nem versenyzett és sosem indult előtte az F1-ben. Lando kivételes és csúcsversenyző, ezt mindannyian tudjuk, Oscar pedig tartotta vele a lépést… Természetesen mindannyian nagyon büszkék vagyunk rá. Fenomenális volt a belépője eddig az első évében. De Oscarról van szó, azon fog dolgozni, hol fejlődhetne és miben javulhatna.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: