DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Hamilton megúszta, Magnussent megbüntették

Három esetet vizsgáltak az F1-es Belga Nagydíj kvalifikációja után: közülük egy módosított a vasárnapi rajtsorrenden.

Több esetet is vizsgáltak a stewardok az F1-es Belga Nagydíj pénteki időmérője után. Lewis Hamiltont azok után vizsgálták, hogy a brit a Q2 elején az Eau Rouge-nál lement a pályáról, s a bukótérből úgy tért vissza, hogy éppen a csapattárs George Russell elé került, így őt és a mögötte érkező Valtteri Bottast is kicsit feltartotta.

f1-hamilton-spa



Hamilton azzal védekezett a felügyelők előtt, hogy szimplán el akart kerülni Bottas útjából, a szintén beidézett Russell pedig elmondta, hogy pontosan tisztában volt a hétszeres világbajnok programjával, így nem volt veszélyes a pályára való visszatérése. Így végül a felügyelők úgy határoztak, hogy nincs szükség büntetésre a Mercedes-pilóta esetében.

Ugyancsak veszélyes pályára való visszatérés miatt vizsgálták Alexander Albont, aki a Q1 során a 8-as kanyarban hagyta el a pályát, amelyre közvetlenül Pierre Gasly előtt tért vissza. A brit-thai pilóta megrovást kapott a történtekért: a stewardok elfogadták, hogy a pálya nyomvonala miatt a Williams mindenképp egyből az ideális ívre tudott visszatérni, de megjegyezték, hogy jobban is figyelhetett volna Albon.

f1-magnussen-spa

Aki viszont nem úszta meg tényleges utólagos büntetés nélkül a kvalifikációt, az Kevin Magnussen, aki azok után, hogy a Q2 hajrájában lekoccolta a falat, a következő kanyarokban komolyan feltartotta a később másodikként végző és Max Verstappen váltócserés büntetése révén pole-t szerző Charles Leclerc-t.

A dán elmondása szerint úgy érezte, hogy a vonatkozó szakaszon nem lett volna biztonságos a pálya még vizes részeire lehúzódva elengedni Leclerc-t, emellett a stewardok azt is megállapították, hogy a Haas nem is értesítette Magnussent a Ferrari érkezéséről, sőt kifejezetten arra kérték, hogy nyomja, hogy felérjen még egy gyorskörre.

A felügyelők ezért úgy ítélték meg, hogy Magnussen szükségtelenül feltartotta a monacóit, emiatt három rajthelyes büntetéssel sújtották. Ezzel a 13. helyett csak a 16. rajtpozícióból vághat majd neki a vasárnapi Belga Nagydíjnak.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: