DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

„Perez tűzbe jött” – 35 éves rekordot döntött a Red Bull

Sorban 12. alkalommal nyert a Red Bull – Christian Horner még gyerekként nézte a Prost- és Senna-féle McLarent, amelyet most felülmúltak az F1 rekordkönyvében.

Az elmúlt hétvégéken – különösen Daniel Ricciardo AlphaTauri-s kinevezése után – többször felmerült a spekuláció Sergio Perez jövőjénél a Red Bullnál. A mexikói a Magyar Nagydíjon dobogós eredménnyel szépített a kilencedik rajtkockából, ami saját bevallása szerint is segített önbizalmi szintjén. Christian Horner szintén úgy érzi, a versenyző jelezte, még mindig számolni kell vele.

„Nagy versenyt teljesített ma, a felzárkózása és az előzései bátrak voltak, a tempója gyors. Ahogyan átvette a helyeket, megelőzte Carlost, megelőzte Fernandót, megelőzte Piastrit, a stratégiája, tűzbe jött ma” – értékelt a riportereknek a Hungaroringen Horner. „Egy ilyen verseny hatalmas önbizalmat ad. Az én szememben ezzel a szerepléssel kijelentést tett: ’ne írjatok le’.”

Red Bull-rekord és Ron Dennis

Max Verstappen győzelme egy különleges mérföldkő volt a Red Bull számára: a 2023-ban továbbra is hibátlan csapat a tavalyi szezonzárót is beleszámítva sorozatban a 12. győzelemnél tart, ezzel pedig új rekordot állított fel. Az éppen második helyet megszerző korábbi csúcstartót, a McLarent előzte meg: a wokingiak a sokáig megismételhetetlennek tűnt 1988-as szezonban érték el a csúcsot, Ayrton Senna és Alain Prost párosával. A 35 évvel ezelőtti eseményeket Horner még fiatal rajongóként követte.



„Emlékszem, hogy gyerekként láttam Sennát és Prostot a McLarennel, ahogy elérték ezt a hihetetlen bravúrt. Most pedig felülmúltuk őket. Egy hihetetlen csapat volt, hihetetlen csapatfőnökkel Ron Dennis személyében. A csapat itt Budapesten és otthon Milton Keynesben nagyon keményen megdolgozott ezért” – kommentálta a sikert Horner.

Verstappen Vettel rekordjához közelít

Ha már rekordok: a dobogósok első interjúját elkészítő Nico Rosberg emlékeztetett rá, hogy zsinórban elért hetedik győzelmével Verstappen szintén menetel egy sorozat felé. Sebastian Vettel 2013-ban a Red Bull-lal kilenc nagydíjat nyert zsinórban: a vb-éllovas lendületét látva megdönthetőnek tűnik a csúcs, amelyet éppen Hollandiában állíthat be.

„Nagyon megérdemelt a csapat sikere, hihetetlen munkát végeznek, akárcsak Max. Ez a rekord hosszú ideje állt. És Max is hétnél tart zsinórban, még kettő, hogy beérje Sebastian Vettelt. Fenomenális! A mait a rajtrács piszkos oldaláról hozta össze, nagyon nehéz dolga volt, de fenomenálisan szerepelt” – dicsérte Verstappent a 2016-os világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: