DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

A rajtnál dőlt el Verstappen győzelme, Perez önbizalmat épített

A szombati szenvedés után „igazán gyors autó” áll az F1-es Magyar Nagydíj győztesének rendelkezésére. A hat helyet felzárkózó Red Bull-csapattárs mostantól mindenhol dobogót vár.

Hiába kapott ki az időmérőn Lewis Hamiltontól, a második rajtkockából kezdő Max Verstappen a rajttól fogva kezében tartotta a Magyar Nagydíjat. A pályán elért második győzelmének kulcspillanataként is ezt jelölte meg:

„Végre jól sikerült rajtolni, ennek nagyon örülök! Egy ideje már dolgoztunk ezen, a rajt után pedig tudtam, hogy a kanyar belső íve az enyém. Későn kellett fékezni nehéz autóval, de szerencsére működött, onnantól pedig a saját versenyem futottam, egy igazán gyors autóval” – beszélt a leintés után a legfontosabb mozzanatról a leggyorsabb kört is megfutó Verstappen.

Hozzátette, egy körön még küszködött az autóval, de éppen ez segített ma. A Red Bull minden abroncson jól működött, el tudta nyújtani az etapokat a különböző gumikkal, így épített ki ennyire nagy, 33 másodperces különbséget.



Verstappen hetedszer nyert sorozatban, a Red Bull pedig 12. győzelmét gyűjtötte be zsinórban – ezzel pedig az istálló megdöntötte a McLaren 1988-ban felállított rekordját: „Elképesztő, hogy 12 versenyt nyert meg egymás után a csapat. Az elmúlt két év hihetetlen volt, remélem, még sokáig tartjuk ezt a lendületet. Jót tesznek az olyan napok, mint a tegnapi, ami után javítani akarunk, és tökéletes, ha egy ilyen nap következik utána” – mondta a futamgyőztes az interjúztató Nico Rosbergnek.

Perez önbizalmat épített a felzárkózással

A futam felzárkózója volt Sergo Perez, aki a kilencedik rajtkockából ért fel a harmadik helyre: Oscar Piastri McLarenjét befogta, és az utolsó körökig úgy tűnt, a végül másodikként végző Lando Norris is meglehet.

„Közel kerültünk a második helyhez, de sajnos sok lekörözöttet is át kellett lépni. Hihetetlenül piszkos volt a pálya az íven kívül, az utolsó körökben ezért felszedtem belőle a sereghajtók kikerülése miatt, emiatt veszítettem másodperceket. A végén újra gyorsultam, de ez már késő volt” – magyarázta Rosbergnek a hajrában történt megtorpanást Perez. A 2016-os világbajnok megkérdezte: segít önbizalma építésében ez az eredmény?

„Összességében remek stratégiát hajtott végre a csapat, és sikerült egy kiváló eredményt elérnünk. Az ilyen teljesítmény, az ilyen napok segítenek. Mostantól a várakozás, hogy minden hétvégén dobogón végezzek” – jelölte meg ambiciózus célját Perez. Értékes pontokat szerzett, hogy megszilárdítsa második helyét a bajnokságban, de Verstappenhez képest hátránya már 110 egységre nőtt.

Mi lesz Verstappen törött trófeájával?

A dobogós ceremónia közben kiszúrhattuk, hogy miközben Norris a dobogóhoz vágva nyitotta ki pezsgőjét, a futamgyőztes trófeája eldőlt és el is törött. (Erről videó is van.) Verstappennek azonban nem kell aggódnia: a Herendi Porcelán vezérigazgatója, Simon Attila éppen a trófeák hétfői bemutatásán mondta el a Formula.hu-nak, hogy szükség esetén képesek gyorsan pótolni a díjakat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: