DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 8. vasárnap
F1

„Mintha az első lenne” – Hamiltonnak a hangja is elment

Bő másfél év után szerzett pole-t az F1-ben a hétszeres világbajnok: őrületes és kemény út vezetett szerinte a hungaroringi szombati sikerig.

Lewis Hamilton három ezredmásodperces különbséggel húzta be a pole-pozíciót a 38. Magyar Nagydíjon Max Verstappen előtt, ezzel karrierje 104. rajtelsőségét szerezte – a 2021-es Szaúd-arábiai Nagydíj óta pedig az elsőt. Hallható volt már a csapatrádióban is, hogy mennyire örült az első helynek a brit, akinek a hangja is elment, mire odaért az interjúzónába:

„Őrületes másfél év volt ez. Elment a hangom attól, annyit üvöltöttem az autóban…” – nyilatkozta Hamilton. „Lenyűgöző érzés, rendkívül hálás vagyok, hogy itt lehetek, mert a csapat rendkívül keményen dolgozott. Nagyon keményen hajtottunk azért, hogy végre szerezzünk egy pole-t, olyan érzés, mintha az első lenne. És nagy-nagy köszönet a közönségnek, mindig nagyszerű itt a nézősereg és Budapesten. Nem számítottam rá, hogy ma a pole-ért fogok harcolni, de az utolsó körömön abszolút mindent beleadtam. Nem maradt semmi benne.”

f1-hamilton-hun-mercedes-pole



A hétszeres világbajnok így beszélt a legutóbbi pole-ja óta eltelt egy és fél év megpróbáltatásairól: „Óriási kihívást jelentett minden egyes csapattagnak. Tele volt hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel, egy nagy hullámvasút volt. De egyikünk sem veszítette el a hitét, hanem még jobban összefogtunk, igyekeztünk arra fókuszálni, hogy a megfelelő irányba vigyük az autót. Ma időt veszítettünk a 4-es és 11-es kanyarokban a többiekhez képest, szóval csak mindent beleadtam és bíztam benne, hogy a pályán tudom tartani. De kemény volt, és továbbra is kemény lesz, de remélhetőleg ez megmutatta, hogy jó irányba haladunk.”

Hamilton arról is beszélt, hogy milyen extra kihívást jelentett a kísérleti kvalifikációs rendszer a kötelező kemény-közepes-lágy gumis leosztással: „Nagy különbség volt a balanszban, de összességében mindegyik gumi elég jónak tűnt. A végén pedig a lágy abroncs egészen kivételesnek érződött. Érdekes volt, hogyan kellett felkészíteni a gumikat, nekünk pedig az is, hogy végre nyugodt legyen az autó egyensúlya. Le a kalappal a csapat előtt, remek munkát végeztek!” – fogalmazott a 38 éves versenyző, aki azt is tisztázta: pénteken nem a formátumot kritizálta, csupán felhívta arra a figyelmet, hogy inkább a sok fölösleges esőgumitól kellene megszabadulni hétvégenként, nem pedig a slickek számát limitálni, mivel így kevesebb pályán történő akciót láthat a közönség.

 

Aludni sem fog tudni a vasárnapi F1-es Magyar Nagydíj előtt

Egy dolog persze az egykörös tempó és a pole-pozíció, más pedig a vasárnapi forma. Amikor az interjúkat készítő Danica Patrick a verseny esélyeiről és arról kérdezte, milyen érzelmek öntenék el, ha esetleg holnap ismét megnyerné a Magyar Nagydíjat a Hungaroringen, Hamilton így felelt:

„Ó, jézusom… Meglátjuk, hogy tudok-e egyáltalán aludni éjszaka. Ami a holnapit illeti, a legjobbunkat igyekszünk majd nyújtani csapatként, de nyilván nehéz lesz magunk mögött tartani ezeket a srácokat. Lando nagyszerű munkát végez, remek ennyire elöl látni a McLarent. Maxet pedig mindenki ismeri… ő mindig ott van.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: