DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Sajtó: A Red Bulltól akart, a Mercedestől igazolt a Ferrari

Az olaszok eredeti kiszemeltje Pierre Wache volt, de technikai igazgatójával hosszabbított a Red Bull. Loic Serrát azonban sikerült megszerezni.

Két fontos szakemberrel gyengült 2023-ban a Ferrari: David Sanchez, a járműkoncepció igazgatója márciusban hagyta el a csapatot, a Magyar Nagydíj pedig a sportigazgató, Laurent Mekies utolsó versenye lesz – előbbi a McLarenhez megy, utóbbi az AlphaTaurihoz szerződik csapatfőnökként.

A Ferrari az ő távozásuk miatt igyekszik erősíteni technikai részlegét: Frederic Vasseur egy nyilatkozatban elhintette, hogy egy „top szakember” csatlakozik az istállóhoz, aki a 2025-ös autón fog dolgozni. A csapat olyan vezető mérnököt keresett, akinek szakterülete a futómű, a járműdinamika és utóbbi interakciója a gumikkal.

Az első kiszemelt: Pierre Wache

A csapat első jelöltje, aki teljesen megfelelt a feltételeknek, a Red Bull technikai igazgatója volt a Formu1a.uno szerint: az Adrian Newey keze alatt pallérozódott Pierre Wache aerodinamikai tanulmányokat végzett, a Formula-1-ben azonban a Michelin alkalmazottjaként kezdte, így átfogó ismeretei vannak a gumikról is. A BMW-Sauber után 2013-ban került a Red Bullhoz, ahol négy éve nevezték ki technikai igazgatónak.



A Ferrari azonban lecsúszott a franciáról, akit újabb szerződéssel kötött magához a Red Bull: jelzi, mennyire értékes a csapat számára, hogy Rob Marshall elengedése árán tartották meg, aki a csapatnál töltött 17 év után csatlakozik január 1-jén a McLarenhez.

Az igazolás: Loic Serra

Eközben azonban a Ferrari más irányba is tapogatózott, és végül a Mercedesnél talált egy mérnökre, aki rábólintott ajánlatukra. Az olasz forrás szerint a Vasseur által emlegetett top szakember a brackley-i csapat teljesítményigazgatója. Loic Serra szintén francia, egy nagyon hasonló pályaívvel: ugyancsak a Michelinnél kezdte, majd megfordult a BMW-Sauber futóműrészlegén. 2010-ben csatlakozott a Mercedeshez, jelenlegi posztját pedig ugyanúgy 2019 óta tölti be.

A lap úgy tudja, nem kérdés már, hogy Serra munkába fog állni a Ferrarinál, de egyelőre megy a jogi egyezkedés a csapatok között a részletekről. A francia az aerodinamikai területen kap egy kulcspozíciót. Jelenleg az aerorészleg feje Enrico Cardile, de őt várhatóan a Mattia Binotto csapatfőnöki kinevezése óta betöltetlen technikai igazgató posztra léptetik elő a közeljövőben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: