DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Tényleg a Red Bullt másolta a McLaren?

Toto Wolff és Hamilton is felhívta a figyelmet az MCL60-as hasonlóságára a Red Bullhoz. Andrea Stella nem tagadta, inspirációt merítettek az energiaitalosoktól.

A szombati időmérő legnagyobb meglepetése a McLaren remeklése volt a második és a harmadik pozíció megszerzésével. A fejlesztési hullámnak köszönhetően úgy tűnik, a wokingi alakulat végre magára talált – ám néhány módosított elem az autón Hamiltonnak és Wolffnak is szemet szúrt. A Mercedes-főnök azt is hozzátette, hogy szerinte minden csapatnak, így nekik is volt a Red Bulléra hajazó karosszéria a szélcsatornájukban, de az nem hozta az eredményt és teljesítményt, viszont a McLaren feltámadása láttán lehet, hogy újra próbálkozni fognak vele.

A kvalifikációt követő nyilatkozatok során Andrea Stella arra a kérdésre, hogy valóban merítettek-e ötletet a Red Bullról, így válaszolt: „Igen, mint ahogy minden más csapat teszi ezt a többiekkel. Minden alakulatnak van felszerelése arra, hogy a fotók alapján elemezzék a többi autót. Úgyhogy igen, inspiráló lehet a többi csapat munkája.”

f1-norris-mclaren-brit



„De az ötletmerítés és a fotók elemzése nem jelenti azt, hogy az egész autó geometriáját lemásoljuk. Gépes szimulációkat végzünk, vagy a szélcsatornában teszteljük, és ez megváltoztatja a leszorítóerőt. Általában kicsit elrontja, mivel aköré optimalizáltuk a saját autónkat, amiből eddig építkeztünk” – fogalmazott a McLaren csapatfőnöke. „A lényeg az, hogy megértsünk olyan koncepciókat is, melyekkel később gyorsabban és hatékonyabban tudunk fejlődni.”

 

Az új fejlesztési csapat szerepe

Ahogy azt korábban megírtuk, a wokingiak jelentősen rekonstruálták a fejlesztési osztályukat. Stella főként egy nevet emelt ki: „Jó embereknek kell jó helyen lenniük. Akire most főként gondolok, az Peter Prodromou. Az aerodinamikai fejlesztési osztályunkat vezeti, és fantasztikus munkát végez. Nem csak a csapatot helyezi jó irányba, de képes az egész részlegét inspirálni. Nagyon hálásak vagyunk neki.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: