DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

Akár a Ferrarinál is kiköthetett volna Verstappen

Max apja árulta el: a Scuderia megkereste a fiatal hollandot az első F1-es éve után. Azt is felidézte, hogyan kerültek a Red Bullhoz a Mercedes helyett.

Max Verstappen 2015-ben, mindössze 17 évesen mutatkozott be a Formula-1-ben, de olyannyira letette egyből a névjegyét, hogy a Red Bull már a második szezonja közepén felléptette az anyacsapatukhoz – ahol aztán egyből meg is nyerte az első nagydíját. A holland azóta is az energiaitalosokat erősíti, s a szerződése értelmében ez 2028 végéig így is marad.

Ennek ellenére időről időre felmerül, hogy esetleg a Ferrarihoz kerülhetne Verstappen. A harmadik vb-címe felé menetelő pilóta semmit sem zárt ki a jövőt illetően, elmondása szerint számára csak az a fontos, hogy a leggyorsabb autóban üljön – márpedig ez most a Red Bullnál adott. Viszont amikor a versenyző apját, az F1-et szintén megjárt Jos Verstappent arról kérdezték, történt-e valaha is kapcsolatfelvétel a Scuderia és Verstappen között, elárult egy érdekességet:

f1-verstappen-2015



„A mostani menedzsmenttel nem. Megkerestek minket az első F1-es évünk után” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sport hasábjain. „Most Maxnak megvan mindene a Red Bullnál, egy versenyképes autó és egy csapat, nem lenne értelme a váltásnak. Ugyanakkor akárhova is megy a jövőben, ő fogja jelenteni a különbséget, ha a megfelelő emberek veszik körül.”

A Ferrari tehát 2015 után érdeklődhetett apja elmondása szerint Verstappen után, ám a maranellóiak végül Kimi Raikkönen szerződését hosszabbították meg Sebastian Vettel csapattársaként.

 

Így került a Mercedes helyett a Red Bullhoz az F1-ben

Az egy ideje már közismert tény, hogy Verstappen akár a Mercedeshez is kerülhetett volna, hiszen tárgyaltak Toto Wolff-fal, aki azonban 2015-re nem tudott F1-es ülést biztosítani a hollandnak. Jos most ezt a történetet is felidézte:

„Elmentünk a bécsi házába, komoly tárgyalásokat folytattunk. De nem hiszem, hogy Toto nagyon követte volna őt a gokartos évei alatt és tudta volna, hogy mennyire különleges Max, különben vakon leigazolta volna, még ha a Mercedesnek nem is volt juniorprogramja.”

Wolff-fal ellentétben Helmut Marko, a Red Bull F1-es tanácsadója nagyon is képben lehetett a fiatal Verstappen képességeivel: „2014-ben Hockenheimben találkoztunk vele. Bementünk a Red Bull motorhome-jába, leültünk az asztalhoz. Helmut azt mondta: ’csak 20 percem van, jövőre egy Toro Rossóba akarom ültetni Maxot az F1-ben’. Ezzel meg is született a megállapodás.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: