DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Nem tárgyal motorokról a Red Bull-lal a McLaren

Bár voltak pletykák, Andrea Stella határozottan cáfolta, hogy jelenleg egyeztetések zajlanának – a Mercedesszel vannak előrehaladott állapotban.

A McLaren három-három főként szenvedéssel kísért hondás és renault-s esztendő után 2021-ben váltott vissza Mercedes-erőforrásokra, ám az még nyitott kérdés, hogy az együttműködés a 2026-tól induló új érában is folytatódik-e a két fél között.

Eleinte felröppentek olyan pletykák, hogy esetleg újra a Honda mellett köthet ki a wokingi istálló, de a „visszatérő” japánok az Aston Martint választották partnernek, több alakulat kiszolgálása pedig sem náluk, sem az F1-hez újonnan a Sauberrel együttműködve csatlakozó Audinál nincs terítéken.

f1-mclaren-barcelona-2023



Voltak viszont pletykák annak kapcsán is, hogy esetleg a McLaren a Forddal összeálló Red Bull Powertrains hajtásláncait használhatja majd 2026-tól. A csapat nem is tagadta, hogy tettek látogatást Milton Keynes-ben, most azonban Andrea Stella csapatfőnök cáfolta, hogy komolyabb kapcsolatfelvétel történt volna a felek között – sőt, állítása szerint előrehaladott állapotban vannak a Mercedesszel folytatott tárgyalások terén:

„Megerősíthetem, hogy nincs kapcsolat velük. Voltak egyeztetéseink a Red Bull-lal néhány hónappal ezelőtt annak részeként, hogy megvizsgáljuk, mi elérhető az erőforrások piacon 2026-tól kezdődően. De jelenleg meglehetősen előrehaladott állapotban tartanak a tárgyalások a Mercedes motorrészlegével, úgyhogy nincsenek folyamatban egyeztetések a Red Bull-lal” – mondta el Stella még a Spanyol Nagydíj hétvégéjén a Formula.hu virtuális jelenlétében.

Tény, hogy alighanem a Mercedesnél maradás a legjobb opció a McLaren számára: a Honda és az Audi a fent említettek miatt kizárt, a Red Bull–Ford is elvan a saját két csapatával, a Ferrarival az ősi rivalizálás okán nehéz elképzelni valaha is együttműködést, a Renault/Alpine-nál pedig határozottan jobb csomagnak tűnik a Mercedesé.

 

Nincs köze Marshall átigazolásának a motorokhoz

A potenciális McLaren–Red Bull együttműködés kapcsán az is felmerült, hogy esetleg a bikák vezető mérnökének, Rob Marshallnak a Wokingba való átigazolása is az egyik eleme lehet a motorszállítói partnerségnek. Ezt azonban Christian Horner, az energiaitalosok csapatvezetője cáfolta határozottan:

„Nem, Rob nem a motorral együtt megy. Természetesen pár csapat megkeresett minket az erőforrást illetően. Jelenleg az a tervünk, hogy két istállót lássunk el, mert nem akarjuk túlfeszíteni magunkat az első évben, és nyilván ez a két csapat vélhetően a két Red Bull által tulajdonolt alakulat lesz.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: