DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Nem érti az Aston, hova tűnt a tempója Barcelonában

Messze idei leghaloványabb hétvégéjét teljesítette az F1-es Spanyol Nagydíjon az istálló: Mike Krack szerint különösen a futam eleji lágy gumis etapon küszködtek.

Az első hat 2023-as Formula-1-es nagydíjon öt dobogós helyezést szerzett az Aston Martin Fernando Alonso, ehhez képest Barcelonában csalódáskeltő teljesítményt tett le az asztalra az alakulat: Lance Stroll és a hazai közönsége előtt szereplő kétszeres F1-es világbajnok csak a hatodik és hetedik helyen látták meg a kockás zászlót. Mike Krack csapatvezető el is ismerte, hogy egyelőre nem tudják hova tenni a szürkébb produkciót, amely főleg a verseny elején jelentkezett:

„Volt egy kis csalódás a tempónkat illetően, különösen az első lágy gumis etapon. Összevetve néhány közvetlen ellenfelünkkel, hiányzott a tempónk. És tényleg meg kell értenünk, hogy miért, mert az elején elég jelentős volt a különbség. Néhány autó kis túlzással csak átment rajtunk. És meg kell értenünk ennek az okát” – idézi Krack szavait a Motorsport.com szaklap.

f1-alonso-aston-barcelona



Az Aston haloványabb szereplésében szerepet játszhatott az is, hogy Alonso például rontott az időmérő első szakaszában és megsérült a padlólemeze, s emiatt végzett a top 10 második felében. A csapatfőnök szerint azonban nem igazán számított a starthely:

„Még ha a második helyről indulunk, szerintem akkor is nehezen tartottuk volna magunk mögött a Mercedest ebben a kezdeti fázisban, az első 15 körben. Úgy gondolom, időnként öt-hat vagy akár hét tizedmásodperccel is lassabbak voltunk” – mutatott rá. „És ezt meg kell értenünk. Úgy vélem, a végén elég erősek voltunk a kemény keveréken. De addigra már túl nagy volt a kár. Bár nem kellene kárnak neveznem, elvégre mindkét autónkkal elöl végeztünk, szereztünk 14 pontot. Úgyhogy szó sincs drámáról egyáltalán.”

Egy teória az Aston szereplésére, hogy főleg mások mögött haladva nem működött az AMR-23-as, amelyet idén eddig sok esetben el tudott kerülni a Red Bulloktól messze lévő, a többi üldözőt viszont maga mögött lerázó Alonso. Krack szerint azonban ez sem magyarázat mindenre:

„Szerepet játszik, különösen egy ilyen pályán. Másrészt viszont szerintem főleg George-nak is kellett forgalomban autóznia, mégis simán keresztülment rajtuk. Tény, hogy amint letudtuk a forgalmat, mi is sokkal jobb formát mutattunk. De meg kell értenünk, miért voltunk ebben a helyzetben, mert nem végig voltunk forgalomban azon az etapon sem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: