DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 2. csütörtök
F1

„A tempó megvan” – Perez hisz Verstappen legyőzésében

A nullázással záruló monacói F1-es hétvége ellenére is bízik benne a Red Bull mexikóija, hogy megfordíthatja a házon belüli harcot a világbajnoki címért.

A Red Bull domináns teljesítménye révén az első futamoktól kezdve egyértelmű, hogy 2023-ban legfeljebb Sergio Perez jelenthet fenyegetést Max Verstappen újabb, zsinórban harmadik világbajnoki titulusára. A mexikói azonban hiába nyert Dzsiddában és Bakuban is, Ausztráliában egy pocsék szombat után csak ötödik lett, míg néhány napja Monacóban az időmérős autótörését követően pontot sem tudott szerezni a futamon, így 39 egységnyire hízott a hátránya a hollanddal szemben.

Perez Barcelonába érve így elemezte a Q1-ben történteket: „Kicsit könnyedebben kellett volna vennem a dolgokat. Több dolog kombinációjából jött össze, minden kicsit későn történt” – magyarázta a Formula.hu jelenlétében. „Az utolsó pillanatban döntöttünk el, hogy nekimegyünk annak a körnek, aztán pedig egy Alpine került elénk. Komoly hátszelet kaptunk a féktávon. Szóval így utólag visszatekintve, ha legközelebb ott leszünk a monacói Q1-ben, akkor az is segíteni fog, ha ezeket a döntéseket nem az utolsó pillanatban hozzuk meg. De mindenekelőtt nekem kellett volna jobb munkát végeznek a helyzet megelőzésében.”

f1-perez-redbull-barcelona-day0



„Nehéz ez. De számomra a legfontosabb, hogy versenyzőként fogadjam el, ha hibáztam, tegyem fel a kezem, mindenekelőtt kérjek elnézést a csapattól, aztán pedig tanuljak a történtekből és értsem meg, mi történt. És ezt is tettem.”

Arra a kérdésre, hogy így is lát-e esélyt Verstappen legyőzésére a bajnokságban, így felelt a mexikói: „Igen, mert a tempó megvan. Például ha nincs ez a baleset, de fél-egy másodperces lemaradásban lettem volna, akkor jobban aggódtam volna. De a pozitívum, hogy megvan a tempónk ahhoz, hogy átlendítsük a dolgokat. Most viszont főként hétvégéről hétvégére koncentrálok. Nyerni akarok ezen a hétvégén, győzelmeket akarok szerezni.”

„Versenyben voltam Maxszel a szezon elejétől kezdve így vagy úgy: hol jobb voltam, hol rosszabb. És hiszem is, hogy ennek így kell lennie. Úgy gondolom, valószínűleg a legkeményebb, ha Max a csapattársad, mert ő van a legjobb formában. De hiszem, hogy lehetséges legyőzni őt.”

Perez azt viszont tagadta, hogy a megnövekedett hátrány és így a kisebb esély levett volna némi terhet a válláról: „Nem, nem igazán. Csak szeretném kihozni a maximumot a hétvégéimből, nem sokat gondolni a bajnokságra. A lényeg a hétvégék maximalizálása egymás után, a lehető legtöbb pont begyűjtése, aztán meglátjuk, onnan mi lesz, mert még bármi megtörténhet. Olyan sok verseny van még hátra, hogy elég gyorsan fordulhatnak a dolgok. A sebesség megvan, ami a legbiztatóbb ebben, erről kell tovább építkeznünk. Csak biztosra akarok menni, hogy jól kvalifikálunk, jó versenyt futunk, nem követünk el hibákat, s még ha rossz napunk is van, akkor is az elérhető legtöbb pontot megszerezzük – ez lesz a kulcs. Nem engedhetünk meg magunknak több nullázást.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: