DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„A bal első sírni fog” – versenyzők az új barcelonai nyomvonalról

Sikán nélkül kell teljesíteni hétvégén a katalán pályát. Hamilton sosem szerette a lassítót, Leclerc és Norris a gumik fokozott igénybevételére hívta fel a figyelmet.

Egy jelentős változás történik a barcelonai pálya Formula-1-es vonalvezetésében: a hétvégi Spanyol Nagydíjon már nem kell teljesíteni a pálya végén található, 13-14-15-ös számmal jelzett sikánt, helyette az autók nagy tempóval veszik be a gyors jobbkanyarrá váló 13-as, valamint az utolsó, 14-es (eddig 16-os) kanyart – a nyomvonal így a 2006-ig használt verzióra tér vissza. A versenyzők többsége üdvözli a változást, beleértve Lewis Hamiltont.

„Az autónk sosem szerette azt a sikánt és én sem szerettem soha. Miután kijövünk a 12-es kanyarból, valószínűleg padlón fogjuk teljesíteni az utolsó kettőt. Próbára teszi majd a nyakunkat és a gumihasználatot, élmény lesz” – idézi a RaceFans.net Hamilton meglátását a számozás szerint kettővel kevesebb kanyarból álló vonalvezetésről.

 



Kevin Magnussen a sikán megszüntetésének célját, az előzések segítését emelte ki: „Izgalmas lesz az eredeti vonalvezetést használni a sikán nélkül. Mindig úgy gondoltam, az utolsó két kanyar egy nagyszerű kombinációt alkot a nagy tempójával. Nézzük meg, hogyan segíti az előzést. Úgy érzem, kicsit jobb lesz a helyzet, de majd ott kiderül” – mondta a dán.

Plusz terhelés a bal első guminak

Több versenyző is azt emelte ki: a sikán kivételével kialakuló két tempós jobbkanyar alaposan igénybe veszi majd a bal első abroncsot.

„A bal első sírni fog az egész versenyen” – mondta Charles Leclerc. „De ez igaz lesz mindenkire. Nagy kihívást jelent majd a beállítás megtalálása, amellyel segíthetünk a bal elsőnek. Remélem, hogy az új alkatrészek segítik majd a gumikezelést, mivel arra számítok, ez lesz a fő tényező Barcelonában.”

„A jobbos 12-es kanyar eddig is egy gyilkos volt a bal első számára, most pedig jön két nagysebességű kanyar utána” – beszélt ugyanerről Lando Norris. „A verseny az eddiginél is jobban a menedzselésről fog szólni, márpedig eddig is eléggé arról szólt. Talán mindenkit az egy kiállásra ösztönöz majd, vagy a kettőre, egyelőre nem tudom megmondani.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: