DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
F1

Balesetei ellenére sem akarja lenyugtatni Leclerc-t a Ferrari

Bő egy héten belül háromszor tört autót a monacói, csapata mégis elégedett a hozzáállásával. Jock Clear szerint nem a fejlesztések miatt történt az időmérős baleset.

Charles Leclerc autótörése vetett véget a Formula-1-es Miami Nagydíj időmérő edzésének szombaton, a monacói ráadásul előtte pénteken ugyanott már egyszer eldobta a Ferrarit. Ha pedig ehhez hozzávesszük, hogy Bakuban a sprintszétlövésen ment falnak, nyolc nap alatt három balesetnél jár a tavalyi vb-ezüstérmes.

Leclerc szokás szerint roppant kritikus volt magával szemben szombaton, a Scuderia azonban megvédte őt. Frederic Vasseur szerint még mindig jobb ez, mintha meg se próbálna ráhajtani a pole-ra, és hasonlóan vélekedett Jock Clear is:

f1-leclerc-ferrari-miami



„Bizonyos szempontból szerintem ez azt mutatja, milyen a hozzáállása, amikor egy bizonyíthatóan gyorsabb autó ellen kell harcolnia. Igazából úgy lehet vele, hogy megpróbálja ő jelenteni a különbséget. De természetesen végül a fizika győzedelmeskedik” – idézi a szakembert a Motorsport.com portál.

„Nem fogjuk azt mondani neki, hogy ’nézd, Charles, nyugodj le’. Ha egy teljes évet nézünk, hihetetlenek az időmérői. Ez sok versenyen erős helyzetbe hozza őt. Úgy vélem, megszimatolta az újabb pole-pozíció lehetőségét, csak talán kicsit túllőtt a célon.”

Clear azt is hozzátette, hogy a balesetek nem az SF-23-as instabil viselkedésének voltak betudhatók, sőt valójában a Miamiban bevetett padlólemez-fejlesztés inkább még segíti is a versenyzőket: „Kiegyensúlyozott egyensúlyt biztosít a pilóták számára a közepes, a nagy és alacsony tempójú kanyarokban egyaránt, és persze a féktávokon, a kanyarbejáratokon és a kijáratokon is. Talán ennek is az eredménye, ami tegnap történt. Mindent beleadott a nagy tempójú 4-6-os kanyarokban.”

A Ferrari szakembere mindenkit megnyugtatott azzal kapcsolatban, hogy bár ki kellett cserélni értelemszerűen a hátsó szárnyat, a váltót, valamint a padlólemezt is, ezek egyike sem járt büntetéssel Leclerc számára. Clear amúgy arra is rámutatott, hogy szombaton a monacói szándékosan forgott bele háttal a falba: pénteken ugyanis egyenesen csúszott bele, s akkor elég komoly ütést kapott, amit alighanem szeretett volna ezúttal elkerülni.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: