DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 6. hétfő
F1

Az első kanyarban vezetne, de győzhet-e Alonso?

Az Aston Martin F1-es főnöke esélyt szimatol, a kétszeres világbajnok spanyol szerint azonban már egy dobogó is nagy eredmény lenne Miamiban.

Köszönhetően Max Verstappen Q3 eleji hibájának, valamint Charles Leclerc autótörésének és az emiatti piros zászlónak is, Fernando Alonso a Szaúd-arábiai Nagydíj után újfent az első sorból vághat neki egy futamnak. Márpedig az Aston Martin erőssége eddig a vasárnap volt – ennek ellenére a kétszeres F1-es világbajnok óvatosan nyilatkozott, amikor az esélyekről kérdezték:

„Általában a vasárnap a mi napunk. Úgy gondolom, általában az autó jól bánik a gumikkal, elég jó a versenytempónk, csak szombaton küszködünk kicsit. Szóval amikor előrébbről indulunk, akkor az megkönnyíti a dolgokat. Ugyanakkor erős ellenfelek sorakoznak mögöttünk. A Ferrari egész hétvégén erős volt, ahogy Bakuban is, plusz hoztak néhány fejlesztést az autójukhoz. Max is nyilván gyorsan fel fog zárkózni. Úgyhogy sok mindenre kell figyelnünk a tükreinkben.”

„A saját versenyünket fogjuk futni, igyekszünk a lehető legtöbb pontot szerezni. A fő ellenfeleinknek, a Mercedesnek eddig rossz hétvégéjük van, úgyhogy több pontot kell szereznünk náluk” – mutatott rá Alonso, hogy mely csapatot tartja pillanatnyilag a fő riválisuknak. De vajon elérhető lehet-e akár a győzelem az Astonnak Miamiban?

f1-alonso-aston-miami



„Nem hiszem, hogy a győzelmet kellene célba vennünk, főleg azok után, ahogy a hétvége alakult. Szerintem még a dobogó is nehéz lesz. De a saját versenyünket fogjuk teljesíteni, ahogy eddig mindig a szezonban. Kiváltságos helyzetben vagyunk, egyáltalán nem számítottunk erre. Szóval minden egyes kört, amit ilyen pozícióban teljesítünk, ajándék pillanatnyilag. Szerintem a csapat is élvezi.”

„Megpróbáljuk megelőzni Checót az első kanyarba menet, mert szeretjük vezetni a versenyt, legalább néhány körig. Aztán utána abban a pozícióban végzünk, amit megérdemlünk. Ha ez az ötödik hely lesz, akkor az ötödik, ha a hetedik, akkor a hetedik. Ha újabb dobogót szerzünk, az fantasztikus, de úgy gondolom, kemény futam lesz.”

 

Krack szerint sok az ismeretlen

Bár Alonso tehát a győzelmet nem érzi reálisnak, főnöke, Mike Krack úgy érzi, adott az esély: „A lehetőség ott van. Mármint már Dzsiddában is mondtam, hogy ha az első sorból rajtolsz, a célodnak a győzelemnek kell lennie. De persze nagyon erős riválisaink vannak, akik nem tudták összerakni a dolgokat, leszámítva Sergiót. De megpróbáljuk. A legjobbunkat fogjuk nyújtani.”

Krack azt is hozzátette, hogy a miami pálya új aszfaltja miatt nehéz volt az edzéseken olvasni a körülményeket, ráadásul a pénteki piros zászlók sem könnyítették az adatgyűjtést – emiatt viszont sok az ismeretlen a futamot megelőzően: „Jelenleg nincs igazi tudásunk a pályáról a piros zászlóknak köszönhetően. Senki sem futott hosszú etapokat pénteken. Úgyhogy itt a verseny során kell döntéseket hoznunk, s ez teszi majd izgalmassá.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: