DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 22. vasárnap
F1

Max tudhatta volna, hogy veszélyes helyzetben van – Wolff

Bár versenyszituációnak nevezte a történteket, a Mercedes F1-es főnöke összességében kiállt Russell mellett a Verstappennel történt sprintincidenst követően.

Az Azerbajdzsáni Nagydíj sprintjének legizgalmasabb történése a Max Verstappen és George Russell közötti első körös csata volt, amely koccanásig fajult, aminek köszönhetően nagy lyuk keletkezett a holland RB19-esén. A britet végül visszaelőző címvédő a leintés után össze is szólalkozott a Mercedes-pilótával, f*szfejnek nevezve riválisát, miközben Russell nem értette Verstappen heves reakcióját.

A történtekről természetesen megkérdezték a csapatvezetőket is. Míg a Red Bullt irányító Christian Horner arra utalt, hogy Verstappen még sokáig nem fogja elfeledni az eseményeket, addig a Mercedes főnöke, Toto Wolff alapvetően a saját pilótáját vette védelmébe rámutatva, hogy Verstappen eleve nehéz helyzetben volt a külső íves védekezés során:

f1-verstappen-russell-baku



„Először is, a baráti összeszólalkozások a pilóták között kiváló szórakoztatási faktorok!” – nyilatkozta Wolff a Formula.hu virtuális jelenlétében. „Versenyszituáció volt. Ha kívülről próbálkozol, az sosem egyszerű helyzet. Összeértek, keletkezett egy nagy lyuk az autóján, ami nyilván nem optimális a versenye szempontjából.”

„Abszolút érthető, hogy Max ideges, George védte a pozícióját – és egyértelmű volt, hogy így tesz. Ha én lettem volna George helyében, ugyanezt tettem volna, ha Max lennék, én is ideges lennék. Szerintem veszélyes kívülről előzni, mert a bukótérben vagy a falban köthetsz ki. Persze lehet valaki olyan belül, aki gyenge és a világ összes helyét otthagyja neked, de belül haladva van egy ív, amit el kell érni, mert ha túl szűken fordulsz, a következő egyenesben kikapsz.”

Wolff arra is rámutatott, hogy Verstappen többször bebizonyította már, hogy a hétszeres világbajnok Lewis Hamilton ellen más felfogásban harcol, mint a többi F1-es ellen, de Russell-lel más a helyzet, mivel egy korosztályhoz tartoznak: „Max másképp versenyez Lewis ellen, viszont az azonos generációhoz tartozó versenyzők között mind heves a csata. Mindig is így volt ez, hiszen ismerik egymást. Valószínűleg már tízévesen megtörtént közöttük az első eset, ilyen a versenyzés.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: