DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
F1

„Barom” – bosszús a negyedik hely ellenére Russell

A gyenge pénteki időmérő után a szétlövésen feltámadt a Mercedes – különösen George Russell. Hamilton szélárnyékra játszott a Red Bullok mögött, sikertelenül.

George Russell esetében különösen kontrasztosan alakult a hétvége két kvalifikációja: a fiatalabb brit a vasárnapi futamon csak a 11. helyről startolhat pénteki Q2-es kiesése után – körébe belehibázott, de az alapvetően rossz tempó okát ő sem igazán értette –, a sprintet azonban negyedik helyről kezdheti meg, miután az újonnan bevezetett szombati szétlövésen már szárnyalt, alig több mint fél másodperccel maradt el Charles Leclerc-től.

Kettős érzelmek uralkodnak benne, hiszen a mai eredmény azt jelenti, tegnap is elérhető lett volna egy hasonlóan jó helyezés, hiszen a szabályok értelmében a W14-en nem történt változás a két kvalifikáció között. Az egyszeres nagydíjgyőztes nem finomkodott, amikor egy jelzőt aggatott magára…

„Vegyes érzéseim vannak. Először is, nagyon örülök a kvalifikáción végzett munkának, azt hiszem, a negyedik hely túlszárnyalja az elvárásainkat. De amikor visszatértem a bokszba, azt gondoltam: ’barom!’ Nem változott, hogy elkövettem azt a hibát tegnap, a mai pedig megmutatta, mi lett volna elérhető. De az ember nem tudja mindig a legjobb formáját nyújtani. Az autó nyilván nem változott azóta: nekem sikerült javítanom a vezetésem minőségén” – nyilatkozott a médiazónában Russell.



A Mercedes pilótája rámutatott arra a tendenciára, hogy a Mercedes jellemzően egyre jobb helyezéseket mutat fel, ahogyan a hétvége eseményei egymást követik: „Érdekes, de úgy tűnik, mindig képesek vagyunk egyre jobban teljesíteni, ahogy a kvalifikáció halad és ugyanúgy, ahogyan a hétvége halad, mert folyamatosan tanulunk. De délután már verseny jön, meglátjuk, mit érhetünk el a negyedik helyről” – mondta Russell.

Hamilton nem kapott szélárnyékot a végén

Russell-lel ellentétben Lewis Hamilton hasonló helyezést ért el a két időmérőn: a pénteki ötödik hely után szombaton hatodik lett, habár valójában hátránya most kisebb volt: egy másodperc helyett nyolc tized. Ám akárcsak előző nap, most sem sikerült minden körét jól összeraknia.

„A Q1 és Q2 még jól ment, de az utolsó körön a hátsó tapadással küszködtem és nem sikerült szélárnyékot szereznem, a Red Bullok túlságosan messze voltak. Ez kicsit balszerencsésen jött ki, de én beleadtam mindent. Ennél többet nem lehet kérni” – nyilatkozta Hamilton, aki a hatodik helyről nem számít nagy dobásra. „A sprint csak 17 kör, azalatt nem lehet sok mindent kezdeni. Azért remélem, lesz valamiféle verseny.”

Russell és Hamilton véleménye a sprintszétlövésről

A két Mercedes-pilóta meglátását kikérték az új esemény lebonyolításáról: bár egy második, háromrészes időmérőről van szó, a három szakasz jelentősen rövidebb, mint a hagyományos kvalifikáció fázisai, így az események jobban pörögnek.

„Izgalmas, hogy minden napra jut akció. Remélem, nem vesz el a vasárnapi izgalomból a rajongók számára” – válaszolt Russell. „Nekünk izgalmas, hiszen többet kell teljes gázzal mennünk. De meg kell majd hallgatnunk azt is, mit gondolnak otthon az emberek.”

A rövidített táv ellenére Hamilton nem érezte a különbséget: „Élvezetes volt, az időmérő mindig az. Épp olyan volt, mint bármelyik másik időmérő” – mondta a hétszeres bajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: