DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
F1

Tsunodát nagyon meglepte Tost távozása

A japán pilóta nem gondolta, hogy főnöke elhagyja Faenzát, viszont a továbbiakban azon lesz, hogy az osztrák szép emlékekkel távozzon a Formula-1-ből.

A száguldó cirkusz „tavaszi szünetének” legnagyobb hírei közé tartozott a bejelentés, miszerint Franz Tostot Laurent Mekies váltja az AlphaTauri élén a jövő évtől kezdődően. Természetesen a csapat versenyzőjét, Yuki Tsunodát is erről kérdezték a bakui futam előtti sajtótájékoztatón, ahol a Formula.hu is jelen volt.

„Nagyon meglepő volt számomra” – kezdte a lassan 23 éves pilóta. „Vele ebédeltem kb. 5 nappal a hír előtt, és nem említett semmi ilyesmit. Úgyhogy igen, meglepődtem, de voltak híresztelések a szezon eleje óta, hogy visszalép, ami most valóssá vált.”



„Viszont még van 19 versenyünk, hogy boldoggá tegyük. Remélhetőleg pozitívan tudjuk zárni az utolsó szezonját. Nagyon sokat kell fejlesztenünk, de agresszív tervünk van, hogy megcsináljuk” – mondta Tsunoda, aki hálával tartozik Tostnak.

„Nagyra értékelem, hogy bízott a sebességemben az elmúlt 3 évben, és mindig támogató volt. Megpróbálom neki ezt viszonozni a következő versenyeken” – összegezte a japán. A közelmúltban a csapatfőnök kijelentette, hogy Tsunoda képes lehet a Red Bullnál versenyezni 2025-től. Erre a pilóta nem akart reagálni, inkább a jelenre fókuszál, de elmondta, hogy jól esett neki a megjegyzés.

Mit vár a bakui F1-es futamtól Tsunoda?

A japán versenyző örült az Azerbajdzsáni Nagydíj előtti áprilisi szünetnek, hiszen volt ideje az edzések mellett feltöltődni, és úgy érzi felkészültebb, mint a korábbi versenyeken volt. A hétvégéhez pozitívan áll hozzá, tekintve, hogy az utóbbi két szezonban jól működött Bakuban az autó:

„Az önbizalmam hasonló, mint az előző három versenyen. Viszont az elmúlt két év alapján, amikor az AlphaTauri egészen jól teljesített itt, azt hiszem, hogy jobb lesz számunkra, mint az előző három verseny. Nagyon optimista vagyok, de nehéz lesz pontokat szerezni. Itt bármi megtörténhet, főleg az új sprintformátum miatt, úgyhogy izgatott vagyok.”

Tsunoda 2023-ban eddig három alkalommal haladt át a célvonalon a tizenegyedik pozícióban, azonban Carlos Sainz ausztrál büntetése miatt legutóbb ez már pontot ért, hiszen Melbourne-ben előreugrott a tizedik helyre. Mivel ez az AlphaTauri egyetlen pontja, így a japán és csapattársa, Nyck de Vries is az előrelépésben bízhat.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: