DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
F1

Bejelentve: Új csapatfőnök az AlphaTaurinál

Franz Tost a 2023-as szezon végén távozik a faenzai istállótól, a helyét pedig Laurent Mekies, a Ferrari sportigazgatója veszi át – a vezetés más posztokon is változik.

Franz Tost 2006, az akkor még Toro Rossóként ismert csapat beszállása óta töltötte be a csapatfőnöki szerepet, az idei azonban utolsó F1-es szezonja lesz. Az évad végén Laurent Mekiesnek adja át a stafétát, aki egy egyelőre nem ismert időpontban csatlakozik az AlphaTaurihoz. 

Nem ez az egyetlen változás: az FIA korábbi ügyvezető igazgatója, Peter Bayer vezérigazgatóként csatlakozik az istállóhoz valamikor az év folyamán, feladata a stratégiai döntések felügyelete lesz az olaszoroszági és angliai bázison. Tost nem hagyja el teljesen az istállót, 2024-ben tanácsadói szerepet lát el két utódja mellett.



A közlemény kiemelte: Tost 18 éven keresztül vezette az istállót, amely ezalatt két nagydíjgyőzelmet szerzett. Viszont a jelenlegi mezőny 25 százaléka, a Red Bull-nevelésű pilóták mind az osztrák szárnyai alól kerültek ki. Tost csapatfőnöki kinevezése előtt a Williams motorjait szállító BMW pályaműveleti menedzsere volt.

„Először is, szeretnék köszönetet mondani Dietrich Mateschitznek, aki hihetetlen lehetőséget adott nekem: a Scuderia Toro Rosso és Scuderia AlphaTauri csapatfőnöke lehettem 18 éven keresztül” – idézi a csapat közleménye Tostot. Szavaiból kiderül: távozása oka egyszerűen életkora. „67 évesen itt az idő átadni a stafétát. Peterben vezérigazgatóként és Laurent-ben csapatfőnökként két nagyon profi vezetőt találtunk, akik a csapatot a következő szintre juttatják.”

Mekies a még csak tegnap megpendített pletykának megfelelően visszatér egykori istállójához: F1-es pályafutását az Arrowsnál kezdte, majd Faenzába tette át székhelyét, mikor az alakulat még Minardiként létezett – itt többek között Baumgartner Zsolt versenymérnöke is volt. 2006 és 2014 között vezető mérnök pozícióig jutott a Toro Rossónál. Az FIA-nál tett kitérő – biztonsági igazgató és helyettes versenyigazgató Charlie Whiting oldalán – 2018-ban tért vissza csapathoz: ekkor lett a Ferrari sportigazgatója, aki távollétében Mattia Binotto csapatfőnöki teendőit is ellátta.

„Először is, szeretnék köszönetet mondani Franznak a nagyszerű munkáért, melyet közel két évtizeden keresztül végzett Faenzában” – idézi az AlphaTauri Mekiest. „A lehető legjobbat kívánom neki a jövőben. Tudom, hogy én és Peter ki fogjuk kérni a tanácsát időnként. Megtiszteltetés csapatvezetőként visszatérni az istállóhoz, ahol korábbi pályafutáson jelentős részét töltöttem.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: