DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 2. szerda
F1

Sainz: Két hét elteltével ugyanazt gondolom

Csalódott Carlos Sainz, hogy az FIA visszadobta a Ferrari kérelmét: szerinte minimum felül kellett volna vizsgálni az ügyet. A következetességen javítani kell a spanyol szerint.

Kedden döntött a Nemzetközi Automobil Szövetség a Ferrari által beadott felülvizsgálati kérelem ügyében. Carlos Sainz Ausztrál Nagydíjon kiosztott, Fernando Alonsóval való ütközésért kapott öt másodperces időbüntetését nem vonják vissza. Valójában a hivatalos felülvizsgálati procedúra sem kezdődött meg: nem teljesült a feltétel, a Ferrari nem tudott szignifikáns bizonyítékot bemutatni, amely nem állt rendelkezésre az eredeti döntés pillanatában.

„Nagyon csalódott vagyok, hogy az FIA nem adta meg nekünk a felülvizsgálati jogot” – posztolta a közösségi médiában a negyedik helyett csupán 12. pozícióban értékelt, így minden pontot elveszítő Sainz. A spanyol már Melbourne-ben kifogásolta, hogy a döntés azonnal megszületett, nem hallgatták meg őt a versenyfelügyelők (ez volt a Ferrari egyik érve is a kérelemben) – véleménye az azóta eltelt időben sem változott.



„Két hét elteltével továbbra is úgy gondolom, a büntetés túlzottan aránytalan volt. Azt hiszem, legalább felül kellett volna vizsgálni az ügyet az általunk bemutatott bizonyíték és indoklás alapján. Folytatjuk a közös munkát, hogy bizonyos dolgokon javítsunk a jövőben. A következetesség és a döntéshozó folyamat forró téma már szezonok óta, egyértelműbbé kell válnia a sport érdekében” – vetette fel az időről időre visszatérő javaslatot: a stewardok döntéseinek következetesebbé kell válniuk.

Az FIA döntése után azonban Sainz lezártnak tekinti az ügyet: „Ami Ausztráliában történt, már a múlt, száz százalékban a következő, bakui versenyre összpontosítok” – fejezte be posztját.

Így indokolta az FIA az elutasítást

A Ferrari három érvet hozott fel: telemetria-adatokat mutatott be, Sainz tanúvallomását és más pilóták futam utáni nyilatkozatát mellékelte. A csapat precedenst is említett, 2014-ben ugyanilyen bizonyítékokkal kérelmezett sikeresen felülvizsgálatot a Force India – igaz, a büntetést akkor is helybenhagyták.

Az FIA álláspontja szerint azonban most nem volt szükség Sainz vallomására, hiszen egyértelműen ő volt a vétkes. A telemetria sem bizonyít semmit, hiszen anélkül is egyértelmű Sainz vétkessége, ráadásul új bizonyítéknak sem számít. Más versenyzők véleménye (mint a megforgatott Alonso védőbeszéde) sem számít relevánsnak. Az indoklásról bővebben itt írtunk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: