DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

„Jelenleg ennyire vagyunk képesek” – Gasly szerint messze a top 4

Csupán a kilencedik pozíció jutott Pierre Gasly számára az Ausztrál GP időmérőjén, ez pedig felnyitotta a francia pilóta szemét: még mindig távol a top 4.

Biztatóan indult a szombati nap Melbourne-ben az Alpine számára, hiszen a harmadik szabadedzésen Esteban Ocon a harmadik, Pierre Gasly pedig az ötödik legjobb időt autózta. Ekkor úgy tűnt, hogy a franciák beleköphetnek a „nagy négyes”, azaz a Red Bull, az Aston Martin, a Mercedes és a Ferrari levesébe, ám az időmérő edzésen a dolgok visszatértek a rendes kerékvágásba. 

Ocon már a Q2-ben búcsúzni kényszerült, a 2021-es Magyar Nagydíj győztese mindössze 7 ezredmásodperccel Alexander Albon továbbjutást érő idejétől. A francia versenyző magára vállalta a felelősséget, ám szerinte még így is jó helyzetből várhatják a vasárnapi futamot. „Nagyon szoros volt, egy kicsit elpártolt tőlünk a szerencse a forgalommal, de végső soron az én hibám volt, hogy nem sikerült továbbmennem a Q3-ba, mert több volt az autóban. A forgalom egy kicsit megzavart, ezért túl mélyen érkeztem meg a kanyarba, ami két tizedbe került. Nagyon jó eredményt érhettünk volna el a Q3-ban, de így is a pontzónához közel várhatjuk a rajtot, tehát nincs nagy gond” – magyarázta Ocon a Formula.hu jelenlétében. 



„Az autó nagyon jól működött, ha jól emlékszem, a Q1-ben a harmadik hely környékén voltam. Nyilván nem tudtam volna megtartani az időmérő további részében, de a top 10 egyértelműen elérhető volt. A hőmérséklet jelentősen megnehezítette a dolgunkat, nagyon nehéz volt előkészíteni a gumikat.”

 

Gasly szerint ennyi van az Alpine-ban

Csapattársával ellentétben Gasly ugyan továbbjutott a kvalifikáció mindent eldöntő szakaszába, ám ott csupán a kilencedik rajtpozíciót sikerült megszereznie, miután a szárnyaló Albon is befurakodott elé a Williamsszel. A 27 éves versenyző szerint a melbourne-i időmérő fájdalmas felismeréssel szolgált az Alpine-nak. „Most kezd számunkra világossá válni, hogy a top 4 az a top 4, ebből a szempontból a várakozásoknak megfelelő helyen végeztünk. Ma gyakorlatilag lehetetlen volt tökéletesen felkészíteni az autót a gyorskörre. Összességében jól építkezünk, másodjára jött össze a Q3, de még dolgoznunk kell az autó finomhangolásán, hogy ki tudjuk belőle hozni az utolsó tizedeket. Többet éreztem az autóban, de jelenleg ennyire vagyunk képesek” – vonta le a következtetéseket Gasly.

Az egyszeres futamgyőztes pilóta azt is elárulta, hogy időre van még szüksége ahhoz, hogy otthon érezze magát az A523-as konstrukcióban: „Tavaly meg tudtam mondani, hogy az adott kör tiszta volt-e vagy sem, mert amikor befordítottam az autót, éreztem hogy maradt-e benne idő, esetleg kellett-e korrigálnom. Ez jelenleg még nincs meg, de úgy érzem jó irányba haladunk és a jövőben többet tudok majd kihozni az autóból” – zárta Gasly.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: