DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

„Néha kőszívűnek kell lenned” – Norris támogatja a csapaton belüli változásokat

Feltúrta a csapat belső felépítését az ausztráliai versenyhétvége előtt a McLaren, Lando Norris pedig egyetért a csapatvezetőség döntésével a gyenge eredmények fényében.

A gyenge szezonkezdet után komoly csapaton belüli változtatásokat eszközölt a McLaren: távozott James Key technikai igazgató, az újonnan kialakított struktúra élén pedig három technikai igazgató áll. Peter Prodromou az aerodinamika terén folyó munkákat irányítja majd, Neil Houldey a mérnöki és tervezési folyamatokat fogja menedzselni, míg Davide Sanchez az autó koncepciójáért és teljesítményéért lesz felelős, a Ferraritól érkező szakember azonban csak 2024 elejétől állhat majd munkába a wokingiaknál. A csapat pilótája, Lando Norris a Motorsportnak elárulta, mit gondol a felforgatott felállásról.

„Pilótaként én vezetem azt a dolgot, amire hatással vannak ezek a változások, úgyhogy bíznom és hinnem kell azokban, akik a folyamatokat vezetik. Ők Zak (Brown, vezérigazgató) és Andrea (Stella, csapatfőnök), akikben továbbra is nagy a bizalmam. Andrea még új a pozíciójában, de ilyen rövid idő után máris úgy gondolom, hogy rendkívül jó, noha nem sok szakemberrel dolgoztam együtt ebben a pozícióban vagy más csapatoknál” – mondta Norris.

Az olasz mérnök még 2015-ben csatlakozott a papaja gárdához és komoly szerepet vállalt a Hondával való megbukott összefogás után a csapat újbóli felépítésében.



 „Azt kell mondanom, le vagyok nyűgözve. Nagyon nagyra tartom Andreát, csakúgy, mint sokan mások a paddockban. Bízok benne és a változásokban, amiket eszközölt, és egyetértek a meggyőződéseivel. Egyértelműen nem teljesítettünk olyan jól csapatként, mint ahogy szerettünk volna, vagy mint az élmezőnybeli istállók. Messze vagyunk attól a szinttől, ahol lennünk kéne ahhoz, hogy felérjünk az ő szintjükre, úgyhogy változtatnunk kellett” – véli a brit pilóta.

A két futam után nulla ponttal álló McLaren, amely jelenleg a közelgő fejlesztési csomagot várja, tavaly sem kezdte a legjobban a szezont, viszont még attól a teljesítményüktől is elmaradnak Norrisék, így tényleg szükség volt a vérfrissítésre az alakulatnál. 

„Örülök, hogy nem vagyok abban a pozícióban” – vallotta be Norris, amikor a vezérigazgató döntéshozásáról kérdezték. „Nehéz munka, de mindenkinek kell döntéseket hoznia valamikor és természetesen Zaknek is vannak főnökei. Ez egy vállalkozás, úgyhogy minden arról szól, hogy jól menjen az üzlet, nem pedig arról, hogy mi tűnik kedves döntésnek. Néha kissé kőszívűnek kell lenned. Ez minden csapatnál így megy a mezőnyben, nem csak a McLarennél.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: