DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Nem elégedett az AlphaTauri pilótáival Marko

Felejthető szezonkezdeten vannak túl az AlphaTauri versenyzői, a Red Bull főtanácsadója szerint pedig össze kell kapniuk magukat, ha ki akarják túrni Sergio Perezt a nagycsapatból.

Nem indult jól az AlphaTauri 2023-as szezonja: Yuki Tsunoda és újonc csapattársa, Nyck de Vries is a pontszerző helyeken kívül zárta a Bahreini Nagydíjat, az olaszok tempója pedig sem az időmérőn, sem a futamon nem bizonyult kellően versenyképesnek. A Szaúd-arábiai Nagydíj kvalifikációját is gyengén zárta a pilótapáros, mindketten elvéreztek már a Q1-ben. Helmut Marko, az AlphaTauri testvércsapatának főtanácsadója korábban már beszélt arról, hogy feltétlenül javulást vár a faenzai istállótól a Red Bull teljesítményének fényében, a Formula1.de oldalnak adott interjújában pedig elmondta: a pilótáknak is jobban kell teljesíteniük, főleg, ha Sergio Perez ülésére pályáznak.

„Ahhoz, hogy a Red Bull jelöltjei közé tartozz, kiemelkedő teljesítményt kell nyújtanod. Bizonyítaniuk kell a pilótáknak a Formula-1-ben maradáshoz, a jobbnak pedig valószínűleg esélye lesz a pozícióra. Ez Yukira és De Vriesre is vonatkozik” – mondta a tanácsadó az olaszok versenyzőiről.

Az AlphaTauri pilótáinak általában egy fő cél lebeg a szemeik előtt, amely nem más, mint a nagycsapatba, a Red Bullba való fellépés. Max Verstappen azonban évek óta szedi áldozatait csapattársai körében, Sergio Perez pedig elődjeihez képest viszonylag jól tartja magát.



„Két szezont is túlélt Verstappen mellett, méghozzá nagyon jól. Tavaly harmadikként végzett a világbajnokságban, két győzelmet is szerzett nehéz pályákon: Szingapúrban és Monte Carlóban. Fejlődik és sikerült jól beépülnie a csapatba. Jobban összhangban van Verstappennel és keményebben dolgozik. Mindenekelőtt, részben leküzdötte a gyengeségeit az időmérőkön. Jelenleg semmi nem szól Perez ellen” – beszélt a Szaúd-arábiai Nagydíjat pole-pozícióból kezdő versenyzőről Marko.

A csapat újonca, Nyck de Vries nagy reményekkel érkezett a Formula-1-be csodálatosan sikerült monzai bemutatkozása után 2022-ben, bahreini szezonkezdete azonban közel sem sikerült fényesen. Az időmérőt utolsó előttiként zárta, míg a futamon határozottan gyengébb tempót diktált, mint Tsunoda, végül a 14. helyen zárt. A dzsiddai időmérőn sem sikerült javítania, mindössze 18. pozícióból várhatja a rajtot.

„Jelenleg a saját teljesítményére kell koncentrálnia. A bahreini időmérőn Yuki szintjén volt az első szektorban, a másodikban viszont sokat veszített, és a futamon is elmaradt tőle. Javulnia kell, és fog is, hogyha jó autó van alatta. Fiatal, debütáns versenyzőként különösen nehéz egy gyenge autóval bánni. Egy versenyképes autóval könnyebb jó teljesítményt nyújtani. Biztos vagyok benne, hogy Nyck jobban fog teljesíteni, és erős futamokat fog mutatni a jövőben” – zárta az osztrák szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: