DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

„Már tudjuk, hogy hűség nem létezik” – megtanulta a leckét az Alpine

Oscar Piastri távozása rámutatott az Alpine szerződéseiben rejlő problémákra, a franciák mostantól nem fogják hagyni, hogy olyen könnyen távozzanak akadémistáik a csapat kötelékeiből.

Elképzelhető, hogy már bánja korábbi csapata, az Alpine elhagyását Oscar Piastri a McLaren előszezoni és a Bahreini Nagydíjon mutatott teljesítménye alapján, ahol a britek messze a leggyengébb erőnek látszottak. Piastri bemutatkozó versenye mindössze 13 körön keresztül tartott, amikor is egy elektronikai meghibásodás véget vetett a fiatal ausztrál futamának. Az Alpine-t botrányos körülmények között elhagyó ausztrál pilótát tavaly óta többször súlyos kritikával illette volt főnöke, Otmar Szafnauer, aki önzőnek nevezte a franciák korábbi tartalékpilótáját és akadémistáját. A csapat vezérigazgatója, Laurent Rossi azonban megértőbb volt az F2-es bajnok döntését illetően.

„Nem nevezném a pilótákat hűtlennek. Nekik is megvan a saját karrierjük, amit borzasztó nehéz menedzselni, kegyetlen dolog ez. Nincs könnyű dolguk, igaz?” – mondta Rossi a Beyond The Grid podcast adásában. „Ha van egy rossz évük, akkor egyszerűen kirakják őket, szóval a saját érdekeiket is szem előtt kell tartaniuk. Viszont többféle módja van ennek.”

Talán egy Formula-1-es debütáns leszerződtetése sem kavart akkora port, mint Piastrié. Fernando Alonso távozása után akkori istállója, az Alpine úgy gondolta, hogy megállapodásuk alapján immár az ausztrál lesz Esteban Ocon 2023-as csapattársa. Piastri menedzsere, Mark Webber viszont idő közben már tárgyalt a McLarennel a gyengén teljesítő Daniel Ricciardo leváltásáról kliense javára, a volt F1-es pilóta pedig megállapodásra is jutott a wokingiakkal. Mindkét csapat igényt tartott a nagy tehetségnek kikiáltott versenyző leigazolására, az FIA bizottságának döntése alapján pedig végül a McLarennél kezdhette meg első teljes évét a csúcskategóriában a 21 éves pilóta.



„Nem feltétlenül elleneztem volna Oscar távozását abban az esetben, ha valami strukturáltabb megoldással áll elénk, mondjuk ha elmondja, hogy van egy másik ajánlata, és velünk is beszélt volna az ügyről. Egyszerűen meglepett minket, ráadásul Ricciardót is, ami azért sok mindent elmond. De minden rendben van, most már vége. Megtanultuk a leckét, csak egy személyről van szó. Igazából minden jót kívánok neki.”

„Sok mindent tanultunk, és ostobák lennénk, ha nem így tettünk volna. Most már tudjuk, hogy nincs olyan, hogy hűség, főleg, ha egyéni érdekek forognak kockán. Nehéz összeegyeztetni a kettőt azoknak, akik túl fiatalok ahhoz, hogy lássák mindkét oldal érveit. Azt is megtanultuk, hogy nem voltunk elég felkészültek az akadémistáink szerződéseinek strukturálását illetően, és hogy hogyan visszük azokat át a Formula-1-be. Túl sok kiskaput hagytunk nyitva a szerződéseinkben, mert nem gondoltuk, hogy valaki csak úgy el fog menni. A normális az lenne, ha visszatérsz ahhoz a csapathoz, aki segített neked. Eszközöltünk bizonyos változtatásokat, most már sokkal jobban védjük a szerződéseinket, minden szigorúbb lett” – nyilatkozta a francia.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: