DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

„Checo jól kezeli, hogy Max a csapattársa”

A Red Bull F1-es vezetése szerint már az is nagy teljesítmény a mexikóitól, hogy nem tört meg a holland mellett. Marko állítja: nincs csapatsorrend.

Sergio Perez 2021-ben csatlakozott a Red Bullhoz, azaz a harmadik szezonját kezdte meg a múlt hétvégén Max Verstappen oldalán. A 2022-es évad első szakaszát leszámítva az esetek többségében a mexikói teljesítménye elmaradt kétszeres világbajnok csapattársáétól – igaz, futamokat mindkét évben nyert, tavaly pedig összetettbeli bronzérmet szerzett.

Helmut Marko, az energiaitalosok F1-es tanácsadója szerint már az is nagy teljesítmény Pereztől, hogy egyáltalán tartja magát Verstappen oldalán: „Sergio túlélt két évet Max mellett anélkül, hogy megtört volna, ahogy a többség tette volna. Ez óriási teljesítmény.”

f1-verstappen-perez-redbull-bahrein-2023



A csapatfőnök Christian Horner is úgy látja, hogy a mexikói helytáll Verstappen mellett, akit a jelenlegi mezőny legjobbjának tart: „Tavaly nyert két nagydíjat, előtte évben is egyet. Kulcsszerepe volt abban, hogy megnyertük a konstruktőri világbajnokságot. És úgy gondolom, kemény számára, hogy Max Verstappen a csapattársa. Ő jelenti a mércét jelenleg az F1-ben, de Checo eléggé érett ahhoz, hogy kezelje ezt. Nyilván folyamatosan azon dolgozik, hogy javítson a saját teljesítményén. Jó versenyképesnek látni.”

Horner azt is hozzátette, hogy Perez hozza azt, amiért leigazolták – egyúttal arra is utalt, hogy a pilóta teljesítménye alapján túl korán ültették Verstappen mellé előtte Pierre Gaslyt és Alexander Albont: „A kulcstényező Checo szerződtetésében a tapasztalata volt. Talán kicsit igazságtalan volt is a két elődje számára, hogy olyan korán felhoztuk őket. Úgy vélem, Checo a rutinja révén már túl volt addigra néhány pofonon. Amit hozott hozzánk, hogy egy teljes versenyző, remek csapatjátékos és könnyű vele dolgozni. Elsődlegesen ezért is igazoltuk le őt, ő pedig hozta a vártakat.”

 

Van-e csapatsorrend a Red Bullnál?

Bár a teljesítmény és az eredmények alapján is sokan úgy vélik, Verstappen eleve első számú státuszt élvez a bikáknál, s a csapat vezetése is többször is utalt rá, hogy elsősorban a hollandot tartják vb-esélyesnek, Marko állítja: nem eldöntött tény, melyiküknek kell előrébb végeznie:

„Összességében a célunk, hogy az első és a második helyen végezzünk a világbajnokságban. A mi szempontunkból nincs előre eldöntve, hogy Maxnak kell lennie az elsőnek” – idézi Markót a RacingNews365.com szaklap. A szakember hozzátette: egyelőre még nem beszéltek arról, hogy meghosszabbítsák-e Perez 2024 végéig érvényes szerződését, erre a nyári szünet környékén kerülhet majd sor.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: