DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Tsunoda: Hatalmas a különbség a Williamshez képest

Nem elégedett a csapata hétvégi teljesítményével Yuki Tsunoda, aki beismerte: óriási szükségük van a már úton lévő fejlesztési csomagra, hiszen komoly lemaradásban vannak a Williamshez képest.

Mindössze egy másodperc választotta el Yuki Tsunodát a vasárnapi Bahreini Nagydíjon a pontszerzést jelentő tizedik helytől, így a tavalyi évben rendkívül gyengén teljesítő, a konstruktőri bajnokság mindössze kilencedik helyén záró AlphaTauri elégedett lehet a japán által nyújtott teljesítménnyel. A szezon első versenyhétvégéje nem indult jól az olasz gárdának, aggodalomra adott okot a szabadedzésen mutatott tempójuk, így még inkább előrelépésnek tűnhet a futamon elért 11. és 14. helyezés. Az istálló tapasztaltabb pilótája azonban mégis többet várt magától és csapatától a versenyen.

„Nagyon közel voltunk a pontokhoz. A rajt sorsdöntő volt, veszítettem pár pozíciót az első körökben, nagyon nehéz volt tartani a tempót. Még mindig elég messze vagyunk a versenytempótól, amelyet el szeretnénk érni. Amint egy másik autót kell követnem, túlmelegednek a gumik, és összességében több tapadásra van szükségünk. Remélhetőleg tudunk fejlődni a szezon előrehaladtával, viszont minél hamarabb fejlesztésekre van szükségünk, különben az egész év így fog telni” – idézi a japán versenyzőt a német nyelvű Motorsport.

A McLarenhez hasonlóan az AlphaTauri is a kiábrándító időeredményeket produkáló alakulatok közé tartozott a szezonnyitó hétvégén, és mindkét istállónak a már úton lévő fejlesztési csomagok jelentik a legfényesebb reménysugarat, a britekkel ellentétben viszont Tsunodáék saját meglepetésükre is versenyben voltak a pontszerző helyekért.



„Mindenképpen jobb eredményt értünk el, mint amire számítottunk. Ha belegondolunk, hogy a hétvégét 18. és 19. helyen kezdtük, el kell fogadnunk ezt az eredményt. Jelenleg nem mondhatom meg, mikor jönnek a fejlesztéseink, de feltétlenül szükségünk van rájuk, amilyen hamar csak lehet. De tudom, hogy érkeznek. Egyértelműen frusztráló, de tovább kell dolgoznunk, és jobban megértenünk az autót.”

A Williamsszel rögtön az első futamon pontot szerző Alexander Albon végig Tsunoda látóhatárán belül autózott, végül az egyenesbeli tempó jelentette hátrány vette el a japántól a jobb eredmény esélyét: „Közel voltunk hozzá, viszont ami előnyt szereztem a kanyarokban, ő visszanyerte az egyenesekben, ez nagyon zavart. Ha utolértem őt az utolsó kanyarban, ő simán el tudott húzni, még DRS-sel is ugyanaz a különbség maradt meg köztünk.” A két autó közti különbséget jól mutatja, hogy a britek közvetlen összehasonlításban 12 km/órával voltak gyorsabbak a Red Bull testvércsapatánál.

„Ez hatalmas különbség. DRS nélkül túl nagy a légellenállásunk, ugyanakkor nincs tapadásunk, ami kiegyenlíthetné ezt. Ahogy mondtam, egyszerűen több tapadásra van szükségünk. Vagy ez, vagy a kevesebb légellenállás” – mondta a japán pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: