DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Egy hete járni sem tudott, most az élmezőny mögött Stroll

Nem csupán csuklója, hanem lábujja is eltört Lance Strollnak a kerékpárbalesetben: ma tudott először rendesen járni rajta. A versenyző állapota naponta tíz százalékot javul.

Az Aston Martin mindkét versenyzője hőstetteket hajt végre a Bahreini Nagydíj szezonnyitóján: Fernando Alonso a három élcsapat versenyzőivel küzd a hétvégén, az ötödik rajtkockából egy bravúr is benne van a pakliban. A testvérautóval néhány lépéssel mögötte jár az a Lance Stroll, aki kerékpárbalesete és csuklóműtétje miatt a tesztelést is kihagyta, így a szabadedzéseken kellett megismerkednie az AMR23-mal, sérülten vezetve.

„Ha valaki egy százalék esélyt adott volna rá, hogy itt legyek, elfogadom!” – kezdte értékelését a sajtónak az időmérő után, amelyen nyolcadik rajtkockát harcolt ki. „Pontosan két hete történt a kerékpárbalesetem. 12 nap telt el a műtét óta, egy hete jöttem ki a kórházból. Nem tudtam mozgatni egyik kezem sem, nem bírtam járni, mert a lábujjam is eltört. Akkor úgy tűnt, Bahrein nagyon távoli, nem bizakodtam, akkor nagyon messzinek tűnt a fény az alagút végén” – elevenítette fel az elmúlt hetek hullámvasútját.



„A mai az első nap, hogy úgy érzem, a lábujjam rendben vannak ahhoz, hogy járni tudjak. Már nem fáj az autóban, csak néha, ha rámegyek egy bukkanóra. Nap mint nap jobban érzem magam, rengeteg fizioterápiát végzünk, jegelem a csuklómat” – festette le állapotát. „Minden nap jobb a helyzet, nem aggódom úgy, mint egy héttel ezelőtt” – tette hozzá arra a kérdésre, okozhat-e problémát a sérült csukló. Bevallotta, fájdalomcsillapítókra jelenleg is szüksége van, hogy a sérülés ne akadályozza a pályán.

Bízik az autó versenytempójában

Stroll úgy érzi, rohamosan fejlődik: „minden nap javulok tíz százalékot” – mondta. Egyre jobban bízik a testében, hogy képes kiállni a terhelést. A kimaradt szahíri tesztelés hatása azonban érződik az autóban.

„Hiányzik a három nap teszt a ritmus felvétele és az összeszokás, a beállítások kipróbálása, az autóban töltött idő miatt. Nehéz számszerűsíteni, az autó tekintetében hány százalékon állok. Néha az ember tesztelhet három napon át és úgy is szörnyű időmérőt teljesít, mert valami nem stimmel. Úgy érzem, a kvali végére egy elég jó helyzetbe kerültem, tudtam nyomni, erősnek éreztem a teljesítményem. De a Formula-1-ben mindig számít a lehető legtöbb megtett kör.”

Az Aston Martin egyértelműen a tél folyamán legtöbbet fejlődő csapat, a teszt és pénteki versenyszimulációk alapján pedig vasárnap szintén erős teljesítményt várható tőlük. Stroll nem aggódik, hogy csuklója nem bírja a futam távját, inkább izgatott a várt teljesítmény miatt.

„Minden téren fejlődtünk, egyensúly, tapadás és így tovább. Várhatóan jó napunk lesz holnap, hosszú etapokon remek az autónk, így nagyon várom már” – mondta el a kanadai versenyző, aki a két Mercedes mögül startol a Bahreini Nagydíjon.

 

***

Az új F1-es szezonra szerkesztőségünk is ráncfelvarrással készült: a minőséget és a hitelességet célzó tartalmakkal, újításokkal vágunk neki a 2023-as idénynek. Hogy mik ezek? Olvasd el ebben a cikkben, és tarts velünk idén is!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: