DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Leclerc komolyan tart a Mercedestől

A Red Bull mellett a Mercedes is komoly gondokat okozhat idén a Ferrarinak Charles Leclerc szerint. A monacói a német márka esélyei mellett az Aston Martin bíztató tempóját is kiemelte, de arról is mesélt, milyen érzés volt vezetnie Michael Schumacher legendás autóját.

A tavalyi kudarcok után idén visszavágna a riválisoknak a fiatal versenyző. Charles Leclerc 2023-ban újult erővel veti bele magát a harcokba, de véleménye szerint nem lesz olyan könnyű dolguk, mint az előző év elején, amikor a Ferrari egy rövid időre, mintha erőfölénybe került volna a riválisokkal szemben.

Bár a tesztekből nehéz egyértelmű következtetést levonni, a Red Bull továbbra is nagyon erősnek tűnt, a Ferrari is bizakodhat, Leclerc azonban a Mercedest sem írná le, noha 2022 elég küzdelmesen alakult számukra, és a mostani tesztek során is voltak megbízhatósági gondjaik.

„Biztos vagyok benne, hogy a Mercedes is harcban lesz. Az Aston Martinról is rengeteg jó dolgot hallottam a téli szünetben, de ez még várat magára. Úgy értem, az első napon gyorsak voltak, de nem ismered az üzemanyagszintjüket, nem ismered a motorüzemmódokat, nem tudsz sokat róluk ilyenkor. Egyelőre nagyon nehéz nyilatkozni” – ismerte el Leclerc a Beyond The Grid podcastben.



A 25 esztendős pilóta tehát csatlakozott azok táborához, akik felfigyeltek az Aston Martin tempójára és szoros csatában reménykednek. Utóbbinak kifejezetten örülne, a beszélgetés során pedig röviden azt is kifejtette, miért.

„Egy olyan világbajnokság, ahol mind a tíz csapat küzdhet a futamgyőzelemért igazán nagyszerű lenne. Az F2-ben és az F3-ban is ez volt a helyzet. Ilyenkor maguk a versenyzők jelenték a különbséget, mindenki elmenne a határokig és nagyobb árat fizetnének meg a hibákért” – folytatta a maranellóiak versenyzője.

Schumacher autóját is megkapta

A téli szünetben Leclerc különleges lehetőséghez jutott. Abu Dhabiban ugyanis alkalma nyílt kipróbálni a Ferrari 2003-ban használt F1-es autóját, ami a legendás Michael Schumachert karrierje hatodik világbajnoki címéig repítette. A német abban az esztendőben döntötte meg a vb-címek tekintetében Juan Manuel Fangio rekordját, Leclerc pedig jó pár kört megtehetett az ikonikus autóval. Most elmesélte, miként volt ez lehetséges.

„Ez tényleg hihetetlen volt. Elmentünk Abu Dhabiba, és olyan volt, mint egy gokartozás, csak F1-es autókkal. Volt egy 2017-es és egy 2003-as autónk, aztán akkor ülhettünk bele, amikor csak kedvünk tartotta. Ezt csináltuk egész délután, ami elképesztő volt. A 2003-as autó nagyon-nagyon különleges és nagyszerűen megmutatja, mekkora előrelépés történt napjainkig a leszorítóerőt tekintve” – hasonlította össze az autót a mai versenygépekkel.

„A leszorítóerő, ami a mai autóban van, teljesen hihetetlen, és azt hiszem, nagyon nehéz megérteni, hogy mekkora az előrelépés mértéke 2003 óta. Aztán ott van még az autó súlya. Egyszerűen annyira szórakoztató vezetni az alacsony sebességű kanyarokban” – tette hozzá Leclerc.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: