DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Átadja az F1 irányítását az FIA-elnök

Mohammed ben Sulayem kiszáll az F1 napi ügyeiből, Nikolas Tombazisnak átadva a stafétát – viszont az elnöki posztról nem mond le.

Amióta megválasztották Mohammed ben Sulayemet a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökévé, időről időre került olyan helyzetekbe, amelyek után kritika érte őt. Az utóbbi hetekben viszont igazán viharossá vált körülötte minden: egyre egyértelműbbé vált a konfliktus a Formula-1 vezetésével, mindenekelőtt a szaúd-arábiai felvásárlással kapcsolatos pletykákra adott reakciók alapján, de emberi jogi szervezet is felemelte a hangját Ben Sulayem ellen az FIA véleménynyilvánítással kapcsolatos új szabálya okán, akinek ráadásul egy több mint két évtizeddel ezelőtti szexista megjegyzése is előkerült.

Az utóbbi időben már olyan pletykák is felröppentek, hogy az F1-es csapatfőnökök és maga a sportág is azt szeretné, ha leváltanák Ben Sulayemet az FIA éléről. Nos, ez ugyan még nem történt meg, de ahogy arról a RacingNews365 is beszámolt, a szakember átadja az F1 napi ügyeivel kapcsolatos irányítást az FIA által nemrég az együléses versenysorozatokért felelős sportigazgatóvá kinevezett Nikolas Tombazisnak.

fia-bensulayem-2023-2



A lap mindezt egy a csapatfőnököknek hétfőn elküldött, s a birtokába jutott levél alapján állítja, amelyben ezt írta Ben Sulayem: „A megnevezett célom az volt, hogy egy olyan nem ügyvezető elnök legyek, aki összetoboroz egy csapatnyi professzionális menedzsert, ami mostanáig nagyjából lezárult. Éppen ezért mostantól az F1-gyel kapcsolatos napi ügyek kapcsán Nikolas és csapata jelenti a kontaktot, míg én stratégiai ügyekre fogok koncentrálni a vezetőségi csapatommal.”

Fontos kiemelni, hogy Ben Sulayem ezzel együtt is marad az FIA elnöke, csupán az F1-es napi ügyek kapcsán vonul némileg. Ezt a lépést nemrég az Autosport érdeklődésére az FIA szóvivője is megerősítette.

 

Tombazis is az FIA embere

Mint azt Tombazis néhány héttel ezelőtti kinevezésekor megírtuk, az ő érkezése is a Nemzetközi Automobil Szövetség térnyeréseként értelmezhető, hiszen az említett fontos pozíció immár nem az F1-hez és a FOM-hoz, hanem az FIA-hoz köthető ember kezében van – igaz, mint írtuk, Tombazis személye vélhetően a két fél megállapodásának eredménye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: