DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 19. kedd
F1

„Leclerc az a Ferrarinak, ami Hamilton a Mercedesnek”

Az elszalasztott világbajnoki cím ellenére Charles Leclerc továbbra is a mezőny egyik legjobbja, a Ferrari pedig jobban teszi, ha minél hamarabb magához szögezi a monacóit, véli az expilóta.

Két futamgyőzelem nélküli szezon után 2022-ben visszatért az élmezőnybe a Ferrari: az év elején úgy tűnt, akár a bajnoki címért is versenyben lehet az olasz gárda Charles Leclerc-rel, a szezon második felére viszont a Red Bull erőfölénye túl nagynak bizonyult. A monacói pilóta évek óta arra vár, hogy felvehesse a versenyt a legjobbakkal a maranellóiak kötelékében, a mutatott fejlődést és az új csapatfőnök, Fred Vasseur érkezését elnézve pedig bizakodóan várhatja a 2023-as szezont, főleg, hogy az osztrák riválisokat a költségsapka megszegésével járó büntetések is hátráltatják.

A csapaton belüli versenyt tekintve egyértelműen Leclerc bizonyult a gyorsabbnak, három győzelmével és kilenc pole-pozíciójával másodikként zárta az évet, míg csapattársa, Carlos Sainz csupán három rajtelsőséget és a Silverstone-ban megszerzett első F1-es diadalát tudja felmutatni.

A Ferrari korábbi versenyzője, Felipe Massa a Corriere dello Sportnak adott interjújában a csapaton belüli harcról és Leclerc kimagasló szerepéről is beszélt.



„Az autónak sikeresnek, a csapatnak pedig megfelelően működőnek kell lennie, a többi a pilótán múlik. Öt-hat futam után eldől, ki lesz az élen, tavaly például három verseny után már világos volt a helyzet. Sainz volt a jobb az első évében, de az autó nem volt versenyképes. 2022-ben pedig, amikor már erős volt a csapat, Charles volt az élen. Ha ugyanúgy versenyez, mint tavaly, Carlosnak nehéz lesz újra a 2021-es szituációt megteremtenie” – mondta a brazil expilóta.

A Ferrarival nyolc szezont lehúzó Massa úgy véli, Leclerc képes lenne elérni a pirosakkal azt, amit Lewis Hamilton és Max Verstappen produkált saját csapatával: „Számomra Leclerc az egyik legjobb pilóta a Formula-1-ben, egy kulcsfigura, mint Max Verstappen a Red Bullnál, vagy Lewis Hamilton a Mercedesnél. Ha Fred Vasseur helyében lennék, az autónak és a csapatnak dedikálnám magam, a világbajnokság közepén pedig felajánlanék neki egy szerződéshosszabbítást.”

A monacói pilóta kontraktusa jelenleg 2024 végéig szól csapatával, az érkező Vasseur viszont korábban elmondta, nem Leclerc maradásának biztosítása lesz elsődleges célja.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: