DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Mercedes: Korábbi tapasztalatai segítették Russellt Hamiltonnal szemben

A Mercedes F1-es csapatának mérnökigazgatója, Andrew Shovlin magyarázattal szolgált Hamilton és Russell szezon elején látott teljesítménykülönbségére.

Keserédes évadot tudhatott maga mögött 2022-ben George Russell, hiszen első F1-es futamgyőzelme és Lewis Hamilton legyőzése ellenére sem tudott harcba szállni a világbajnoki címért a Mercedes jelentős visszaesésének következtében. A brit a csapatot sújtó nehézségek ellenére is lenyűgöző teljesítményt tett le az asztalra a hétszeres világbajnok oldalán, az említett futamgyőzelem mellett ugyanis további hét versenyhétvégén pezsgőzhetett a pódiumon, húsz alkalommal pedig pontszerző helyen intette le őt a kockás zászló. Andrew Shovlin szerint Russell Hamiltonnal szembeni fölényében kulcsszerepet játszottak a 24 éves versenyző Williamsnél szerzett tapasztalatai, hiszen a grove-iaknál töltött három szezon alatt rájött, hogyan hozza ki a maximumot egy rosszul működő autóból.

„George és Lewis teljesen különböző utat tettek meg addig, amíg meg nem értettük az autó viselkedését. Lewisnak hirtelen kellett váltania egy olyan autóról, amelyről tudta, hogy gyakorlatilag bármelyik hétvégén a győzelemért harcolhat, ha ő is képes a legjobbját nyújtani. George ezzel szemben a Williamstől érkezett hozzánk, véleményem szerint pedig az ott szerzett tapasztalatai nagyon jó alapot adtak neki ahhoz, hogy megbírkózzon az autónkkal a szezon elején. Biztosan abban reménykedett, hogy nálunk a korábbiaktól eltérő tapasztalatokkal gazdagodhat, de nagyszerűen küzdött meg a kihívással. Őszintén szólva, az évad elején valószínűleg egyszerűbb volt számára az alkalmazkodás, mint Lewis számára – idézi a Mercedes mérnökigazgatóját a Motorsport.com. Russell korábban maga is azt állította, hogy rutinos csapattársa nehezebben találta meg az összhangot a Mercedes 2022-es négykerekűjével.

Együtt küzdöttek a Mercedes fejlődéséért



A hibridérát uraló Mercedes 2013 óta először engedte ki a kezéből a konstruktőri bajnoki címet, a csapat azonban kitartó munkájának és fejlesztéseinek köszönhetően az évad végére a Red Bull első számú kihívójává vált, Russell pedig Brazíliában győzelmet is szerzett a csillagosoknak, ez pedig azt bizonyítja, hogy jó úton járnak Brackley-ben. Shovlint lenyűgözte, ahogy Hamilton és a jövő bajnokának tartott Russell saját önös érdekeiket háttérbe szorítva együtt dolgoztak a csapat felemelkedéséért. „A legszebb az volt, hogy gyakorlatilag a kezdetektől fogva mindketten azért dolgoztak, hogy a csapat előrébb léphessen. Fantasztikus volt, ahogyan együttműködtek és ahogy megosztották egymás között a terhet. A legfőbb szempont az autó fejlesztése volt, nem az, hogy ki végez előrébb közülük. Remek dolog, hogy a versenyzők és a csapat ilyen éretten viselkednek, mert végső soron a mérnöki gárda együttműködése és a pilóták kollaborációja az, ami lehetővé teszi, hogy minél hamarabb visszatérjünk oda, ahová szeretnénk” – zárta gondolatait a 49 éves szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: