DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Russell: Nincs ok, amiért ne szállhatnánk harcba a bajnoki címért

2023-ban a bajnoki címet célozza meg az F1 legújabb futamgyőztese, a Mercedes idény végi erős formája pedig tovább erősíti a brit csapatba vetett hitét.

A nyolcszoros konstruktőri világbajnok Mercedes alakulata nem várt nehézségekkel szembesült a 2022-es szezon első felében, a problémák következtében pedig az Ezüst Nyilak igencsak visszaestek az erősorrendben. A csillagosok azonban nem adták fel, a folyamatos fejlesztések pedig az idény végén kezdtek el kifizetődni, akkorra ugyanis a Mercedes lépett elő a Red Bull első számú kihívójává, Brazíliában pedig a futamgyőzelem is összejött a brackley-i istállónak George Russell révén. Az F1-es pályafutása első győzelmét megszerző brit a 2023-as szezon előtt bizakodó csapata formáját illetően, véleményét pedig épp az utolsó futamokon mutatott teljesítményre alapozza.

A szenzációs idényt maga mögött tudó versenyzőnek a Motorsport.com tette fel a kérdést, képesek lesznek-e harcba szállni a vb-címért a Red Bull-lal és a Ferrarival: „Ha megnézzük a fejlesztéseinket és hogy milyen ütemben sikerült ledolgozni a hátrányunkat, akkor nem látom okát, hogy miért ne lehetne így. Nagyjából két hónapja tisztában vagyunk vele, hogy milyen célokat kell elérnünk a fejlesztések terén, ha pedig sikerrel járunk, akkor biztos vagyok benne, hogy az autónk képes lesz felvenni a versenyt Red Bull-lal” – magyarázta Russell.



 

Mercedes: A középmezőnyből az élre

A Mercedes szenvedéseinek legfőbb okozója a delfinezés jelensége volt, melynek következtében Russell és Lewis Hamilton sokszor csak a középmezőny sűrűjében harcolhatott az idény első felében, messze lemaradva a Red Bull–Ferrari páros pilótáitól. „A szezon elején az Alfa és a Haas mögé kvalifikáltunk. Emlékszem, Imolában a negyedik pozícióban végeztem, de a tempóm Landóéval [Norris] volt azonos, miközben Valtteri [Bottas] próbált elkapni az Alfával. Azon a versenyen gyorsabbak voltak nálunk, Lewis pedig csak a kilencedik-tizedik hely környékén körözött. A szezon végére azonban rengeteget léptünk előre ezekhez az istállókhoz képest, még ha ők nem is tudtak annyit fejleszteni, mint a Ferrari vagy a Red Bull. Árulkodó, hogy győzelmekért szállhattunk harcba, épp ezért nagyon bízom a csapatban. Talán nem voltunk rögtön gyorsak, de a fejlesztések gyorsasága miatt határozottan bízom benne, hogy a vb-címért harcolhatunk majd” – bizakodott a 24 éves versenyző.

 

Intenzív F1-es évadra számít

Az egyéni összetett negyedik helyén végző Russell a téli felkészülés során nem hagyja figyelmen kívül a rekordhosszúságúra nyúló 2023-as versenynaptárat sem, amelybe a hírek szerint visszatér a korábban törölt Kínai Nagydíj is. „Az évadok egyre intenzívebbé válnak, ami egészen biztosan nagy kihívást fog jelenteni. Csak remélni tudjuk, hogy ebben jobb munkát tudunk végezni, mint az ellenfeleink. Le fogunk ülni a személyi csapatom tagjaival, hogy kitaláljuk, hogyan tudnánk a leghatékonyabb módon teljesíteni az idényt annak érdekében, hogy mindenki a legjobbját tudja hozni ebben a brutális évben. Ez is hozzáadódik az F1 megpróbáltatásaihoz” – zárta gondolatait Russell.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: