DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Jobban tart a Mercedestől a Red Bull, mint a Ferraritól

Két területen is előnyben vannak a Scuderiához képest az Ezüst Nyilak – véli az energiaitalosok F1-es tanácsadója, Helmut Marko.

Ha csak az eredményeket nézzük, domináns szezont futott 2022-ben a Red Bull, hiszen a 22-ből 17 futamot az ő versenyzőik nyerték (ebből Max Verstappen rekordot jelentő 15 győzelmet zsebelt be). Pedig a szezon első szakaszában a Ferrari legalább annyira versenyképesnek tűnt, mint az RB18-as, csak a Scuderia számos ziccert dobott el magától műszaki, stratégiai és olykor vezetői hibákkal.

Az idény második felére aztán tempóban is visszaesett kissé az F1-75-ös, miközben az évadot küszködéssel kezdő Mercedes folyamatosan magára talált, s az utolsó versenyek egy részén már ők tűntek a fő kihívónak a Red Bull számára – sőt, Brazíliában futamot is nyertek.

f1-redbull-ferrari-mercedes-2022-brazil



A Ferrari és a Mercedes nyilvánvalóan egyaránt a Red Bull trónfosztására készül idén, s bár alapvetően a vörösök voltak erősebbek tavaly, Helmut Marko, a bikák F1-es tanácsadója mégis az ezt megelőző éveket domináló Ezüst Nyilakban látja a fő fenyegetést:

„Azt mondanám, hogy a Mercedestől jobban kell tartanunk. Főleg azért, mert előnyben vannak a Ferrarival szemben stratégia és megbízhatóság szempontjából” – mutatott rá a szakember, akit a Motorsport.com szaklap idézett.

 

Ez nem Mercedes-szintű dominancia

Marko arra is kitért, hogy szerinte a Red Bull egyeduralma korántsem volt akkora 2022-ben, mint a turbóéra legelején a Mercedesnek – emiatt pedig hamarabb is fogják utolérni őket a riválisok:

„A mi helyzetünk egyértelműen nem olyan, mint a Mercedesé volt a hibrid korszak elején. Nincs hatalmas előnyünk jelenleg a motorral, úgyhogy ez nagyon más. A Mercedesnek akkoriban legalább 50 lóerős fórja volt a többiekhez képest. És azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a 2022-es szezon volt az első a teljesen új szabályrendszerben. A többi csapat nyilván látta, mit csináltunk az idei autónkkal, szóval egyértelműen szorosabb lesz a következő idény.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: