DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

A topcsapatok előnye teljesen normális az FIA szakembere szerint

Nikolas Tombazis véleménye szerint nem váratlan, hogy három csapat dominált idén az F1-ben. Az FIA együléses részlegének vezetője úgy látja, ez teljesen normális egy nagyobb volumenű szabályváltozás esetében.

Jelentős változásokat hoztak idén az új aerodinamikai szabályok, melynek révén némileg az erősorrend is megváltozott és izgalmas futamokat láthattak a rajongók. A változtatások és a költségplafon révén sokan reménykedtek abban, hogy szorosabbá válik a mezőny, ám az élen jelentős ideig csak két istálló, a Red Bull és a Ferrari harcolhatott a győzelemért, később pedig az elmúlt években dominálni tudó Mercedes is felzárkózott.

Az érdekesség, hogy ezen három alakulat pilótái mellett egyedül a McLarennél versenyző Lando Norris mondhatja el magáról, hogy dobogóra állhatott 2022-ben, így ez talán némi aggodalomra adhatna okot, ám Nikolas Tombazis szerint csak türelemre van szükség.

„Ez nem volt váratlan. Szükség van néhány évre, mire érződni fog a költségplafon hatása, mert a tehetősebb csapatok jobban alkalmazkodnak, számukra mindig van egy kezdeti előny. Azt hiszem ez annak az eredménye, hogy ez volt az új szabályok első éve, de úgy gondolom, hogy mostanra a többiek is látták, hogy melyek voltak a jó megoldások, és valószínűleg alkalmazkodni fognak jövőre” – mondta el a Motorsportnak.

Nincs új a nap alatt



Nemrégiben az F1 leköszönőben lévő ügyvezető-igazgatója, Ross Brawn is arról beszélt, hogy időt kell adni az új reguláknak, vele pedig egy véleményen van Tombazis, aki úgy véli, minden új rendszer elején kialakult egy nagyobb különbség a csapatok között.

„Ahhoz képest, hogy a szabályok első évéről van szó, szerintem a különbségek nagyon alacsonyak voltak. Azt hiszem, ha ez már az ötödik ilyen év lenne, akkor egy kicsit aggasztóbb lenne a helyzet, de még csak az elsőn vagyunk túl. Ha visszatekintünk 2014-re, 2009-re, vagy akár 1998-ra, akkor az első évek általában elég nagy különbségeket hoztak. Szerintem idén ez jóval kisebb volt” – zárta gondolatait a szakember.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: