DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Ocon: Fantasztikus szezon volt, egy dolog azonban hiányzott

A francia versenyző F1-es pályafutása legjobb évét teljesítette 2022-ben a pontszámok tekintetében, a pódium azonban egyszer sem jött össze az Alpine-nak.

A Renault 2016-os visszatérését követő legjobb bajnoki eredményét állította be idén a francia cégóriás gyári csapataként versenyző Alpine, a 2018-as évadot követően ugyanis ismét összejött a negyedik hely a konstruktőri bajnokságban az enstone-i alakulatnak. Noha a 2022-es szezon összképét tekintve joggal tekinthetjük a negyedik legerősebb csapatnak az Alpine-t, a megbízhatósági problémák eredményeképp egészen az Abu Dhabi szezonzáróig kellett várniuk a negyedik pozíció bebiztosítására, a McLaren ugyanis nem engedte levegőhöz jutni Otmar Szafnaueréket.

A csapat francia versenyzője, Esteban Ocon eddigi legteljesebb évadjának titulálta a 2022-es pontvadászatot, egy dolog azonban keserű szájízzel tölti el a 26 éves pilótát: „Az egyetlen dolog, amit hiányolok, az egy dobogós eredmény. Különböző okok miatt nem jött össze, de remélhetőleg jövőre sikerül elérnünk néhányat. Ezt leszámítva minden kitűzött célt sikerült elérnünk, hiszen megszereztük a negyedik helyet a konstruktőri bajnokságban, nekem pedig a pontszámok tekintetében ez volt a legjobb évem. Ebből adódóan nagyon elégedett vagyok, az egész csapat kiváló munkát végzett az autó fejlesztésével, jövőre pedig reméljük, sikerül tovább faragni a hátrányunkon” – idézi a 2021-es Magyar Nagydíj győztesét a Motorsport.com.



Az ötödik teljes szezonját teljesítő Oconnak azonban sikerült valami olyat is véghez vinnie 2022-ben, ami korábban csak nagyon keveseknek sikerült: csapattársként legyőzni a kétszeres világbajnok Fernando Alonsót. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a 41 éves spanyolt több technikai probléma is hátráltatta, Ocont azonban ez nem foglalkoztatja. „Nekem is megvoltak a magam problémái, de meg kell mondjam, jó érzés legyőzni őt, mert egy nagyon-nagyon gyors pilótáról beszélünk. A lehető legmagasabb szinten kellett teljesítenem, előtte végezni pedig igazán kielégítő befejezése az évnek” – magyarázta az egyéni összetett nyolcadik pozíciójában végző francia, akinek a kapcsolata meglehetősen feszültté vált Alonsóval a szezon végére.

Bár Ocon szerint az egész évet tekintve övék volt a negyedik leggyorsabb autó, elismerését fejezte ki az őket a végsőkig szorongató McLaren felé: „Igen, mi voltunk a negyedik legjobb csapat, de néha a McLaren is nagyon gyorsnak bizonyult, az évad elején pedg több pontot szereztek nálunk, éppen ezért a szezon első felében nem volt annyira egyértelmű a dolog.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: