DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Alpine: Csak a Mercedes fejlesztett úgy, mint mi

Otmar Szafnauer, a francia alakulat F1-es főnöke úgy látja: a 2022-es szezon során az ő csapata érte el az egyik legkomolyabb előrelépést az idény elejéhez képest.

Bár a pódium a McLarennel szemben nem jött össze nekik, mégis egyértelműen az Alpine volt a középmezőny legjobbja a 2022-es Formula-1-es szezonban – ezt a konstruktőri világbajnoki tabellán elért negyedik helyezésük is mutatja. Az egész idényen átívelően gyenge megbízhatóság ellenére különösen az évad előrehaladtával vált erőssé Esteban Ocon és Fernando Alonso teljesítménye – mindez pedig annak köszönhető Otmar Szafnauer szerint, hogy kiemelkedőt nyújtottak az évközi fejlesztések terén:

f1-ocon-abudhabi-2022



„Az első tesztnek megvoltak a maga problémái különböző okokból kifolyólag” – idézi az Alpine csapatfőnökét a PlanetF1.com szaklap. „Először is: kockáztattunk az erőforrással teljesítmény szempontjából, míg megbízhatóság terén konzervatívak voltunk, ami meg is látszott, de a megbízhatóságot ki tudjuk javítani. Másrészt az alváznál a teljesítmény fokozásához hosszabban kell átnézni a dolgokat, mielőtt alkatrészeket hozunk az autóhoz. Emiatt nyomás alatt vagyunk, hogy időben legyártsuk az alkatrészeket, s ha valami félremegy a gyártásnál, az kritikussá válhat.”

„Ez azt eredményezte, hogy bár eleinte kissé küszködtünk, amint lett elegendő alkatrészünk és elkezdtünk megérteni az autót, jönni kezdtek a fejlesztések is. Nem néztem még meg a fejlesztési görbéket, hogy hogyan teljesítettünk a többiekhez képest, de szerintem mi voltunk az egyik legjobbak onnan nézve, ahonnan elindultunk. Talán a Mercedes van még ezen a szinten.”

Szafnauerhez hasonlóan vélekedett a nemrég Alonso munkavégzésére panaszkodó Ocon is: „Egyértelműen jól fejlesztettük az autót: jó visszajelzéseket adtunk az elején, s a csapat ezt sikeresen ültette át a gyakorlatba. A szezon közepére nyilvánvalóan előreléptünk csapatként, erős teljesítményeket tettünk le az asztalra, gyakran végeztünk az ötödik helyen, ami sok ponttal járt. Úgyhogy ilyen tekintetben ez egy jó évad volt” – fogalmazott a francia pilóta.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: