DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ben Sulayem: Fel akarták lógatni a Red Bullt

Így érzékeltette az FIA elnöke a költséglimit átlépése miatti kettős mércét: a rivális csapatok vért akartak, a vétkes szerint túl szigorú volt a büntetés. Ben Sulayem az F1-es stewardokról is beszélt, elárulta, Michael Masival tartja a kapcsolatot.

Sok kritika érte a Nemzetközi Automobil Szövetséget azért, ahogyan a költségplafon betartását kezelte: egyrészt csak októberben hozták nyilvánosságra a 2021-es szezon adatait, másrészt a határt átlépő Red Bull büntetésének – hétmillió dolláros pénzbírság és tíz százalékos megkötés az aerodinamikai tesztelésben – komolyságát is megkérdőjelezték.

„Rengeteget tanultunk belőle és egy nagy vizsgálat zajlik vele kapcsolatban. Ki tudja megmondani az első évben, mi lesz a kimenetel?” – beszélt a Motorsport.com-nak Mohammed ben Sulayem arról, hogy az FIA-nak egy teljesen újszerű feladattal kellett megbirkóznia. Ráadásul az elvárások is különböztek: „A többi csapat azt mondja, túl enyhék voltunk velük, néhányan egyenesen fellógatnák őket, vért akarnak. A vétkes csapat viszont azt mondja, túl szigorúak voltunk. Hogyan döntsünk? Igazságosnak kell lennünk, hiszen mi a cél, el akarjuk űzni őket, vagy rá akarjuk bírni őket, hogy ilyet ne tegyenek többet?”

„Az egyetlen dolog, amit máshogy tehetnénk, hogy nem szeptemberben-októberben, hanem korábban kellene kihirdetni. Jobb lenne májusban, mint októberben” – beszélt arról Ben Sulayem, min kellene változtatni 2023-ban. Ennek megvalósításához több ellenőrt kell alkalmaznia az FIA-nak: „Hárommal több alkalmazottra van szükség a pénzügyi oldalon, hárommal többre a karosszéria és az erőforrás területén. Ha nincs meg a megfelelő munkaerő az alkalmas emberekkel az ellenőrzéshez, akkor nincs értelme ezeknek a szabályoknak.”

Az FIA-elnök tartja a kapcsolatot Michael Masival



A dubaji sportvezető irányítása alatt az FIA a Formula-1-be delegált szakembergárdán is folyamatosan finomít. 2022-ben Eduardo Freitas és Niels Wittich felváltva volt versenyigazgató, jövőre azonban egyedül utóbbi tölti be a fontos pozíciót. Munkájuk segítésére a futballban használt videóbíróhoz hasonló rendszert hoztak létre, melyet az FIA genfi központjából figyelnek.

„Őszintén bízom a jelenlegi versenyizgató és versenyfelügyelő csapatban. Két ember érkezett a Premier League-ből, akikkel 25 millió fontot fektetünk be a versenyfelügyelők munkájába” – idézi a Racingnews365 az elnököt. „Az együléses részlegbe muszáj többet invesztálnunk, újból átstrukturálás folyik ezen a téren. Nem rugdosunk senkit, hanem több embert veszünk fel a támogatásukra. 24 versenyről beszélünk hat sprinttel, sok szó esik köztünk az emberi hibáról, ami a stressz és a túlterheltség eredménye. De a munka folyamatban van, a fejlesztési program elkezdődött, az első szakasz pedig hamarosan véget ér. Remélhetőleg következő év elején már fel tudunk mutatni valamit, ezt nem adtam fel.”

Ben Sulayem elárulta, tartja a kapcsolatot az F1 korábbi versenyigazgatójával, a 2021-es Abu Dhabi Nagydíj botránya miatt menesztett Michael Masival: „Továbbra is kapcsolatban vagyok Michaellel, akinek rengeteg tapasztalata van. Az F1 kapcsán azt mondanám, végezni kell a munkát és érdemes távol tartani magunkat a médiától” – mondta az FIA első embere.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: